Autori: Vitali Cozearschi, Diana Grosu
русская версия здесь
Milioane de lei irosite, însă nimeni n-a fost pedepsit. Vom încerca să analizăm de la bun început de unde vine ideea privind reconstrucția băii publice:
La 8 iunie 2015, în cartierul Dacia, Renato Usatîi face o promisiune publică: O baie pentru oraş, zone de agrement pentru cartierul „BAM”. Știrea respectivă era postată pe site-ul oficial al lui Renato Usatîi, însă a fost lichidată, din câte se pare, pentru ca lumea să nu-i amintească despre promisiunile nerealizate:
Pagina lichidată de pe site-ul lui Renato Usatîi accesată din „memoria cache” Google
Acum, în locul acestei știri pe site-ul liderului „Partidului Nostru” apare eroare 404:
La doi ani distanță, în februarie 2017, subiectul băii a fost repus pe tapet. O nouă declarație marca Renato Usatîi, aflat în străinătate.
https://www.facebook.com/100000977877509/videos/1451789364863645/
Toate aceste doleanțe ale lui Renato Usatîi au ajuns pentru prima data așternute pe hârtie în textul unui contract în valoare de 15 000 de lei încheiat între Primăria Bălți și SERVICIUL DE STAT PENTRU VERIFICAREA SI EXPERTIZAREA PROIECTELOR SI CONSTRUCTIILOR Î.S., contract care prevedea achiziționarea serviciilor de expertiză a clădirii băii publice situate la adresa: str. Cicicalo 3:
Ulterior, în decembrie 2017, idea a început să fie realizată, la fel, prin atragerea banilor din bugetul bălțean, lucru demonstrat de o știre publicată pe site-ul unui post privat de televiziune controlat de „Partidul Nostru”:
https://www.facebook.com/watch/?v=2063841923904742
Prin decizia Consiliului Municipal Bălți, în cadrul ședinței extraordinare din 08.12.2017, pentru reconstrucție a fost alocat 1 mln. de lei. Banii au fost prevăzuți în bugetul pentru anul 2018. Soarta ulterioară a banilor este neclară, or clădirea băii a rămas tot în stare deplorabilă.
La ședința aparatului din 16.03.2018 în cadrul Primăriei Bălți din nou este abordată chestiunea privind reconstrucția băii cu delegare de sarcini concrete avizate prin semnătura primarului interimar N. Grigorișin:
Deja la 18 aprilie 2018, Primăria Bălți, în persoana lui Nicolai Grigorișin, solicită Întreprinderii Municipale „Biroul de arhitectură și sistematizare”, în persoana dnei Evghenia Grati, realizarea unui proiect de reconstrucție a băii. Costul proiectului este de 95 436 de lei. Ulterior proiectul a fost realizat de către arhitecta Tatiana Veselovscaia, fost consilier municipal din partea „Partidului Nostru”:
În vara lui 2018, Primăria Bălți, în persoana lui Nicolai Grigorișin, solicită expertiza proiectului de reconstrucție a băii vechi prin intermediul companiei din Chișinău „SAVIM-COM” SRL:
La 17 august 2018, Primăria Bălți anunță o licitație publică pentru efectuarea lucrărilor de reconstrucție a băii din str. Cicicalo 3, licitație stabilită pentru data de 7 septembrie:
Licitația publică stabilită pentru 7 septembrie a fost anulată cu discalificarea „Clemantin” SRL fiind transferată pentru 16 octombrie:
În calitate de învingător în cadrul licitației publice a fost declarată compania „AFLUX-Prim” SRL care promite să efectueze lucrările de reparație pentru o sumă de 8,06 mln. de lei, bani din bugetul mun. Bălți. Din partea Primăriei contractul este semnat de Nicolai Grigorișin:
În toamna lui 2018, Primăria Bălți, în persoana lui Nicolai Grigorișim, încheie cu Întreprinderea Municipală „Biroul de arhitectură și sistematizare”, în persoana dnei Evghenia Grati, un contract de achiziționare a serviciilor de supraveghere de autor a lucrărilor de reconstrucție a băii publice. Costul proiectului este de 24 178 de lei:
La 9 octombrie 2018, între Primăria Bălți, în persoana lui Nicolai Grigorișin, și „IPROCOM” SRL a fost încheiat un contract în valoare de 92 006 de lei privind achiziționarea serviciilor de elaborare a documentației pentru gazificarea băii publice:
În cadrul ședinței aparatului din 21 martie 2019 sunt dezvăluite lucruri șocante. Dezvăluirile au fost făcute de șefa Direcției Construcții Capitale (DCC) Larisa Bragari. Aceasta a evocat armatura ruginită și a recomandat să nu fie continuată construcția:
Ulterior, deja după identificarea problemei intervenite, directorul Întreprinderii Municipale „Biroul de arhitectură și sistematizare” Evghenia Grati scrie în adresa lui Nicolai Grigorișin o notă de serviciu cu privire la măsurile de consolidare a plăcilor de planșeu ale clădirii băii publice:
De la momentul începerii lucrărilor de reconstrucție și până la încheierea acestora „AFLUX-Prim” SRL a valorificat 1 337 620 de lei, bani din bugetul bălțean.
De fapt, cu revenirea lui Renato Usatîi la Bălți în vara lui 2019, toate lucrările de reconstrucție a băii publice au fost practic stopate în totalitate. Într-un interviu oferit unei instituții media locale, vice-primarul Nicolai Grigorișin a declarat că „proiectul „băii” din strada Cicicalo 3 a fost stopat, iar vinovați de acest lucru se fac angajații Întreprinderii Municipale „Biroul de arhitectură și sistematizare”. Or anume ei au emis avizul care autoriza lucrările de reparație ale obiectului respectiv”.
La 25 februarie 2020, Consiliul Municipal prezidat de Elena Grițco, îl demite din funcție pe unul dintre cei vinovați de eșecul proiectului de reparație a băii publice, anume pe șefa Întreprinderii Municipale „Biroul de arhitectură și sistematizare” Elena Grati în baza cererii din proprie inițiativă:
Totuși cu o lună înainte de a-și prezenta „demisia din proprie inițiativă”, fostul director al întreprinderii municipale Evghenia Grati participă și chiar este declarată câștigătoare la concursul de angajare în cadrul Primăriei la Direcția Gospodăriei Comunale (DGC) condusă de Zincovshi. Este relevant faptul că tot în cadrul respectivei direcții a Primării activează și soțul Evgheniei Grati. Deci, Consiliul Municipal a demis-o pe Grati care cu o lună înainte de a-și prezenta demisia a fost angajată la o funcție de vis în cadrul Primăriei:
Chiar și acum când baia publică stă în calitate de monument pentru banii bălțenilor irosiți fără noimă se mai fac și alte cheltuieli ce țin de întreținerea acesteia. Lunar, pentru paza șantierului lăsat de izbeliște sunt alocate câte 43,2 de mii de lei, lucru confirmat prin următorul act:
Din acest act putem deduce că din momentul abandonării șantierului și până în prezent doar pentru paza obiectului au fost cheltuiți cca 1 mln de lei din bugetul bălțean, în afară de costurile suportate anterior.
Totuși dacă e să credem postului privat de televiziune controlat de „Partidul Nostru”, pază și protecția clădirii băii publice se ridică la cca 1 mln. de lei pe an:
Bunăoară, retribuția unui agent de pază costă peste 30 000 de lei pe an:
Pentru anul 2021, Primăria Bălți, la fel, a încheiat cu persoane particulare mai multe contracte pentru paza și protecția clădirii băii publice, contracte semnate de Nicolai Grigorișin. În total, putem număra patru de agenți particulari de pază cu care Primăria a încheiat contracte privind paza și protecția clădirii băii publice:
La moment, autoritățile locale intenționează să scoată clădirea băii publice la vânzare. Decizia respectivă a fost luată în cadrul ședinței extraordinare a Consiliului Municipal din 27.04.2021.
Concluzii
Sumele cheltuite pentru baia publică sunt cu mult mai mari decât cele prezentate în presa locală. Nu este prea clar în baza căror calcule este format costul serviciilor de pază și protecție a obiectului care constituie 1 mln. de lei potrivit declarațiilor făcute de Nicolai Grigorișin și Galina Zincovscaia făcute în cadrul ședințe Consiliului Municipal din 27.04.2021. În final, am obținut încă 2 mln. de lei cheltuiți din momentul stopării reconstrucției băii publice. Mai adăugăm la aceste 2 mln. de lei încă 1 mln. de lei alocați pentru reconstrucția băii în anul 2017. Și încă 1 mln. 300 de mii de lei valorificați de către compania „AFLUX-Prim” SRL în anii 2018-2019. Aproape 100 de mii de lei a costat proiectul realizat de către „Biroul de arhitectură și sistematizare”. 100 de mii de lei a costat documentația pentru proiectul de gazificare a băii publice.
Am putea oare considera tentativa de comercializare a unui obiectiv nefinisat ca o de încercare de a recupera banii? Cel mai curând, această acțiune pare a fi o tentativă de a șterge urmele în niște scheme de corupție bine puse la punct care au exista în perioada anilor 2017-2021. Acest lucru este deosebit de relevant atunci când Primăria Bălți o angajează pe fostul director al „Biroului de arhitectură și sistematizare” dna Evghenia Grati în cadrul Direcției Gospodăriei Comunale (DGC). De ce fostul director al „Biroului de arhitectură și sistematizare” este lăsat să părăsească funcția, deși anterior anume această întreprindere municipală a fost declarată vinovată de eșecul proiectului de reconstrucție a băii publice? Demisia dnei Evghenia Grati din funcția de director al întreprinderii municipal în momentul când Primăria deja i-a oferit o funcție pare a fi un spectacol în cadrul căruia cei care se fac vinovați s-au ales nu cu o pedeapsă, ci doar cu un paravan din partea conducerii Primăriei.
Acest material este realizat în cadrul proiectului ”Banii Publici sunt și Banii Mei!”, implementat de Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă AGER cu susținerea financiară din partea National Endowment for Democracy (NED).