Blog

Achiziții în mass media Realitatea.md

A fost o necesitate! ANI explică de ce a cheltuit pe confortul personal 3,5 milioane de lei | Realitatea.md

„Toate procedurile de achiziție publică au fost desfășurate în corespundere cu cadrul legal din domeniul achizițiilor publice… Oportunitatea achiziţionării bunurilor și serviciilor ține de competența exclusivă a Autorității, reieșind din necesitățile activității curente”. Este reacția Autorității Naționale de Integritate la investigația realizată de jurnaliștii de la portalul CU SENS privind achizițiile dubioase de la instituție.

În investigație se vorbește despre faptul că funcționarii de la ANI au la birou o mașină de spălat vase, o bucătărie modernă, fotolii noi, seifuri, jaluzele, dar și o o mașină de spălat rufe cu uscător – bunuri achiziționate în anul 2022 pe bani publici, iar în toate aceste cazuri, nu s-au organizat licitații publice.

ANI a emis un comunicat de presă în care menționează următoarele:

„Autoritatea Națională de Integritate (ANI) califică materialul publicat de AO Proiectul media „Cu Sens” drept tendențios, în contextul în care ANI a răspuns în termen solicitărilor de informației parvenite la instituție, menționând că toate procedurile de achiziție publică au fost desfășurate în corespundere cu cadrul legal din domeniul achizițiilor publice. Mai mult, achizițiile erau prevăzute și în planul de achiziții a instituției, așa cum prevede cadrul legal național. Oportunitatea achiziţionării bunurilor și servicii ține de competența exclusivă a Autorității, reieșind din necesitățile activității curente și în baza planului de achiziții publice aprobat de către grupul de lucru privind achiziţiile publice al ANI. Menționăm că formularea „achiziții dubioase” este o apreciere juridică incorectă. Jurnaliștii ajungeau la o astfel de concluzie, doar dacă achizițiile ar fi fost făcute în afara legii ori dacă auditorii Curții de Conturi sau Inspecția Financiară ar fi depistat presupuse ilegalități”.

Investigație VIDEO cu achizițiile dubioase de la ANI: De la mașină de spălat rufe cu uscător, la fotolii noi și seifuri

Articolul A fost o necesitate! ANI explică de ce a cheltuit pe confortul personal 3,5 milioane de lei apare prima dată în Realitatea.md.

Sursa: Realitatea.md | Read More