Blog

Achiziții în mass media Realitatea.md

Au furat banul statului. Cum a depistat Poliția de Frontieră că angajații ei a delapidat instituția de 152 de mii de lei | Realitatea.md

Factorii de decizie și președintele grupului de lucru pentru achiziții publice a Direcției regionale Centru a Inspectoratului General al Poliției de Frontieră (IGPF) au pus la cale o metodă prin care au prejudiciat statul de 152 de mii de lei, în procesul de achiziție publică în domeniul infrastructurii a edificiului Centrului Medical al Direcției regionale Centru a IGPF. Anunțul a fost făcut astăzi, 11 ianuarie, de către Poliția de Frontieră.

Potrivit Poliției de Frontieră, totul a ieșit la iveală în urma unei anchete de serviciu, desfășurată de către Direcția inspecție efectiv a IGPF, care au depistat abateri de la procedura de achiziție publică în domeniul infrastructurii a edificiului Centrului Medical al Direcției regionale Centru a IGPF.

Mai exact s-a constatat că, factorii de decizie și președintele grupului de lucru pentru achiziții publice a Direcției regionale Centru a IGPF au fost depășite vădit atribuțiile de serviciu atribuite prin lege, rezultativ fiind cauzate prejudicii materiale considerabile.

Acțiunile acestora sunt examinate în cadrul cauzei penale pornite de către Centrul Național Anticorupție pe faptul bănuelii rezonabile de comitere a infracțiunii prevăzute de art. 328 alin. (1) Cod Penal al Republicii Moldova și anume „excesul de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu, săvârşirea de către o persoană publică a unor acţiuni care depăşesc în mod vădit limitele drepturilor şi atribuţiilor acordate prin lege, dacă aceasta a cauzat daune în proporţii considerabile intereselor publice sau drepturilor şi intereselor ocrotite de lege ale persoanelor fizice sau juridice”.

Dacă acheta va dovedi vinovăția persoanelor implicate în această schemă atunci acestea riscă, conform Codului penal amendă în mărime de la 650 la 1150 unităţi convenţionale (de la 32 500 de lei – până la 57 500 de lei) sau cu închisoare de până la 3 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani.

Articolul Au furat banul statului. Cum a depistat Poliția de Frontieră că angajații ei a delapidat instituția de 152 de mii de lei apare prima dată în Realitatea.md.

Sursa: Realitatea.md | Read More