Blog

Achiziții în mass media Realitatea.md

Cei care vor fi „abonați la banul statului” vor trece controale mai riguroase. Se modifică legea achizițiilor publice | Realitatea.md

Mai multă vizibilitate și transparență, tratament nediscriminatoriu și administrare mai eficientă, precum și creșterea capacităților administrațiilor publice locale în domeniul achizițiilor publice sunt doar câteva din prevederile proiectului de modificare a legii privind achizițiile publice, inițiativă legislativă a vicepreședintelui Comisiei de control al finanțelor publice, Artur Mija, consultări organizate de Comisia administrație publică astăzi, 29 iunie.

Modificările se referă în special la procedurile de invitație și de recepționare a ofertelor, atribuirea și modificarea contractului, evidența și monitorizarea conformității achizițiilor. Totodată, pragurile achizițiilor de valoare mică, la această etapă, vor fi păstrate: 200 de mii de lei – pentru bunuri și servicii, 250 de mii de lei – pentru lucrări, 400 de mii de lei – pentru servicii sociale.

Contractele de valoare mică au un trend ascendent în ultimii ani, argumentează autorul, iar în multe cazuri autoritățile contractante aplică contractele de valoare mică pentru a diviza achiziția, mascând în acest mod acte de corupție.

„Banii statului trebuie să iasă la lumină, iar oamenii să poată analiza modul în care ei sunt utilizați. Amintesc că, perfecționarea procedurii de achiziții publice este și o condiționalitate a Comisiei Europene, pe care trebuie să o îndeplinim”, a menționat Artur Mija.

Atât autorul proiectului de lege, cât și membrii Comisiei administrație publică și-au exprimat deschidere pentru a continua și extinde consultările pe marginea modificării legii privind achizițiile publice, încât să fie luate în calcul toate sugestiile autorităților publice locale și centrale.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Articolul Cei care vor fi „abonați la banul statului” vor trece controale mai riguroase. Se modifică legea achizițiilor publice apare prima dată în Realitatea.md.

Sursa: Realitatea.md | Read More