Blog

Achiziții în mass media Realitatea.md

DOC Vor să readucă ceea ce o ex-guvernare a eliminat din lege. E vorba de o modificare privind achizițiile publice | Realitatea.md

Încălcarea regulilor de iniţiere şi desfăşurare a procedurilor de achiziţii publice va putea fi penalizată, lucru care în prezent nu este posibil, pentru că legislația națională nu reglementează acest lucru. În acest sens, deputatul PAS, Dumitru Alaiba, a anunțat astăzi, 30 decembrie că a înregistrat un proiect de lege în Parlament.

Potrivit deputatului, în prezent încălcările în inițierea și desfășurarea achizițiilor publice nu pot fi penalizate din cauza unor modificări operate la legislație încă în anul 2017 de către guvernarea PDM de atunci.

„În Moldova încălcările în inițierea și desfășurarea achizițiilor publice nu pot fi penalizate, pentru că nu pot fi constatate. În 2017 „Parlamentul lui Plahotniuc” a modificat art. 402 din Codul Contravențional, prin care autoritățile administrative de inspectare financiară din cadrul Ministerului Finanțelor au fost excluse din calitatea de agenți constatatori ai art. 3271 Cod Contravențional, „încălcarea regulilor de iniţiere şi desfăşurare a procedurilor de achiziții publice”, fără ca posibilitatea de a constata și sancționa încălcările prevăzute în art. 3271 să fie atribuită unei altei autorități publice. De atunci contravenție în lege există, dar constatarea ei nu există și deci nu există penalizare a contravenției. Respectiv de ani buni nimeni nu e penalizat pentru miș-mașuri din achiziții. Toate aceste încălcări în domeniul desfășurării procedurilor de achiziții publice rămân a fi nepedepsite din cauza acestei lacune legislative. Trebuie urgent să reparăm această breșă din lege”, anunță Alaiba.

În acest context, Dumitru Alaiba a anunțat că, împreună cu mai mulți colegi din PAS au înregistrat un proiect de lege prin care vor fi oferite atribuțiile necesare Agenției Achiziții Publice de a sancționa încălcările regulilor de iniţiere şi desfăşurare a procedurilor de achiziţii publice.

Proiectul de lege prevede ajustarea cadrului normativ, fapt care va duce la depistarea și curmarea eficientă a încălcărilor regulilor de inițiere şi desfăşurare a procedurilor de achiziţii publice, precum și asigurarea procedurilor transparente de desfășurare a achizițiilor publice.

Inițiativa legislativă urmează să treacă dezbaterile în comisiile parlamentare de specialitate și ulterior să ajungă pe masa deputaților pentru a fi examinat în ședință plenară ca să fie supus votului.

Articolul DOC Vor să readucă ceea ce o ex-guvernare a eliminat din lege. E vorba de o modificare privind achizițiile publice apare prima dată în Realitatea.md.

Sursa: Realitatea.md | Read More