Parlamentul a votat, în două lecturi, proiectul care prevede procurarea simplificată și rapidă a vaccinurilor. Termenul cuprins între data publicării anunțului de participare în Buletinul achizițiilor publice și data limită de depunere a ofertelor va redus de la 35 de zile la 10 zile. În cazuri de extremă urgență, contractele de achiziții publice privind achiziționarea vaccinurilor anti-COVID-19 vor fi negociate fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare, transmite IPN.
Unul dintre autorii proiectului, deputatul socialist Petru Burduja, a declarat că această inițiativă a fost elaborată de majoritatea membrilor Biroului permanent al legislativului. Potrivit lui, inițiativa a fost elaborată în contextul epidemiologic, având în vedere și importanța luării unor măsuri în timp util pentru asigurarea vaccinării populației.
„Avem opțiunea cu legea actuală – 35 de zile comunicatul, ulterior 30 de zile contestarea. Este vorba despre luna iunie până ajunge vaccinul. Dar cu acest proiect de lege avem posibilitatea de a urgenta acest proces – în zece zile de a începe negocierile și achizițiile”, susține deputatul Partidului Socialiștilor.
Deși au susținut proiectul în primă lectură, deputații din opoziție au venit cu mai multe critici. Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Dan Perciun, a menționat că legea deja prevede posibilitatea negocierilor directe, fără anunț prealabil. Și nu este clar ce a stopat autoritățile să inițieze aceste negocieri directe. Mai mult, nu este clar ce a oprit autoritățile să desfășoare până acum licitație publică. Or, cu mult timp înainte se cunoștea cine sunt producătorii de vaccinuri și autoritățile demult ar fi putut iniția negocieri cu ei.
Deputatul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Alexandru Slusari, a menționat că există prea multe coincidențe legate de achiziționarea vaccinurilor: este stipulat un preț care se apropie de un anumit vaccin, apoi vine acest proiect.
Președintele fracțiunii PAS, Igor Grosu, a spus că vaccinul trebuie cumpărat și acest lucru trebuie să se întâmple cât mai repede. Însă, există experiență când pe seama necazurilor cineva făcea bani. Și oamenii trebuie să cunoască foarte clar ce se cumpără și de unde.
După ce au votat proiectul în primă lectură, deputații au întrerupt ședința în plen și s-au întrunit pentru a discuta amendamentele. La revenirea în plen, președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Petru Burduja a declarat că au parvenit mai multe amendamente, însă nu au fost susținute de majoritatea membrilor Comisiei. De asemenea, acestea nu au întrunit voturile necesare nici în plen.
Fiind supus votului în a doua lectură, proiectul a fost susținut de 68 de deputați.
Potrivit proiectului, prevederile se referă la achizițiile vaccinurilor anti-COVID-19, inițiate până la 31 decembrie 2021.
Sursa: Unghiul – Vezi lumea aşa cum e ea! | Read More