Blog

Achiziții în mass media Tv8.md

TV8 lansează Harta cheltuirii banilor publici. Instrumentul care te ajută să monitorizezi achizițiile din localitatea ta | TV8.md

Acum cetățenii pot urmări licitațiile care sunt făcute în Moldova printr-un singur click. TV8 a lansat Harta cheltuirii banilor publici care prezintă informații despre sumele de bani utilizate în fiecare raion în primele 11 luni ale anului în achizițiile publice.

Tot aici găsim lista instituțiilor care a inițiat în anul curent licitații și suma cheltuită de acestea. În plus, pentru oferi o mai multă claritate, echipa a realizat și două hărți separate, una pentru primării, iar alta pentru instituții medicale.

Pe lângă informațiile afișate, utilizatorii au posibilitatea să urmărească banii cheltuiți de o instituție publică prin abonarea la alerte privind aceasta. Astfel, abonații vor primi despre ce licitații sunt organizate de primăria locală, școală sau spitalul raional. Informațiile vor veni pe email. Mai mult în caz că observați o posibilă ilegalitate puteți semnaliza jurnaliștii TV8 iar aceștia vor investiga situația.

„Prin acest proiect noi ne-am dorit ca cititorii TV8 să fie activi, să se implice în viața comunităților lor, să se transforme în adevărați avertizori de integritate și să ne ajute pe noi să fim cu ochii pe banii publici. Astfel, va fi creată o punte între jurnaliști și oamenii din teritoriu, care cunosc mai bine situația la nivel local și ne pot furniza informații atât despre legăturile funcționarilor cu agenții economici cât ți despre beneficiarii licitațiilor”, relatează Cristina Lujan, una din autoarele proiectului.

Utilizatorii care se vor abona la alerte vor primi informațiile de pe platforma M-Tender, dezvoltat de Ministerul Finanțelor. De aici sunt luate și informațiile despre achizițiilor publice lansate de instituțiile din țară.

„Cred cu tărie că digitalizarea și automatizarea interacțiunii dintre cetățeni și autoritățile publice poate duce la o mai bună dezvoltare a localităților, a implicării pro active a cetățenilor, dar și la împiedicarea actelor de corupție. Este important ca aceste sisteme de interacțiune cu cetățenii să fie implementate direct de autorități, însă în lipsa acestor soluții, am dezvoltat în paralel sistemul conectat la datele oficiale. Pentru că cetățenii merită să fie informați cum se cheltuie banii din taxele lor”, a precizat Constantin Copăceanu, cel care stă în spatele mecanismului de abonare și raportare.

Autorii proiectului: Constantin Copăceanu, Sergiu Niculiță, Cristina Lujan și Cristina Straton

Realizarea Harții cheltuirii banilor publici a fost posibilă datorită unui grant câştigat în cadrul celei de-a șaptea ediției a Hackathonului media „Puterea a cincea”, organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent din Republica Moldova și Internews.

Sursa: TV8.md | Read More