Vor ridica standardele achizițiilor publice. Zeci de reprezentanți ai instituțiilor publice și mediului de afaceri din nordul și centrul țării au fost instruiți în vederea lansării unor licitați pe criterii de sustenabilitate. Scopul evenimentului este păstrarea capitalului natural și îmbunătățirea mediului pentru bunăstarea oamenilor, prin sprijinirea acțiunilor legate de mediu.
Grație programului EU4Environment, finanțat de Uniunea Europeană, Republica Moldova va planifica politici și investiții mai ecologice.
„Vom aduce la cunoștința autorităților contractante urmare a unui raport care a fost elaborat de către agenție prin care a fost identificate acele cinci grupe de produse care autoritățile contractante vor avea oportunitatea de a le achiziționa. Totodată a fost elaborat un concept prin care va fi monitorizat procesul de demarare a acestor proceduri prin criterii de sustenabilitate”, declară Vladimir Vornic, director-adjunct Agenția Achiziții Publice.
Activitatea a fost realizată în contextul obiectivului mai amplu de a aplica criterii de sustenabilitate în cel puțin 15% din achizițiile publice din Moldova până în 2026, fiind un pas important către alinierea legislației și a procedurilor de achiziții publice ale Moldovei cu practicile Uniunii Europene.
„O să punctăm acele criterii sau acele componente unde trebuie autoritățile contractante să aplice criterii de sustenabilitate și vom prezenta specificațiile tehnice și criteriile de sustenabilitate pentru cele cinci obiecte de achiziții prioritizate, care sunt hârtia A4, legume și fructe organice, computere, automobile și uși/ferestre energoeficiente”, susține Natalia Postolache, șef Direcția statistică, raportări și achiziții electronice la AAP.
Participanții la eveniment recunosc importanța unor achiziții publice durabile.
„Este foarte important pentru că noi ca specialiști în achiziții. Deseori, când ajungem să procurăm un bun care după preț este mult mai mare, dar de facto pe parcursul anilor el ne aduce un impact mult mai bun, ceea ce facem noi, este foarte important ca să aducem argumente potrivite, pentru că dacă o să investim mai mult el va dura mai mult și, iarăși, este un impact mai mic pentru mediul înconjurator”, spune Natalia Manole.
„Sper ca achizițiile verzi ne vor ajuta și în continuare să dăm mai multă valoare ocrotirii mediului înconjurător, să reducem din consumul de apă, energie electrică, respectiv vom avea și cheltuieli mai mici și la aceste resurse”, zice Lilia Ceremuș.
Acțiunea este finanțată de Uniunea Europeană și implementată de cinci organizații partenere – Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), Comisia Economică a Organizației Națiunilor Unite pentru Europa (UNECE), Programul Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), Organizația de Dezvoltare Industrială a Națiunilor Unite (UNIDO) și Banca Mondială – în perioada 2019-2024, cu un buget de 20 de milioane de euro.
Sursa: NordNews | Read More