Blog

Achiziții în mass media Realitatea.md

Vouchere pentru instruirea șomerilor. Inițiativa legislativă a doi deputați care vor să elimine o procedură birocratică | Realitatea.md

Încheierea contractelor ce prevăd prestarea serviciilor de formare profesională a șomerilor ar putea fi scutită de procedura de achiziții publice. Cu un asemenea proiect de lege au venit deputații PAS, Dorian Istrati și Maria Pancu, care afirmă că, Ministerul Muncii și Protecției Sociale pregătește deja acțiunile de implementare a conceptului „Voucher pentru instruirea șomerilor”.

Potrivit deputaților, scopul introducerii unui sistem de vouchere în instruirea șomerilor în Moldova este de a îmbunătăți rezultatele pregătirii și angajării șomerilor, a persoanelor în căutarea unui loc de muncă, care doresc să dobândească o profesie.

„O diferență între sistemul de achiziții publice și utilizarea voucherelor este că, la ziua de azi, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă alege furnizorul de servicii educaționale pentru beneficiar, în timp ce cu voucher, beneficiarul singur poate alege cursul de pregătire și prestatorul de servicii de formare pe piața muncii. Acest lucru face posibilă creșterea responsabilității șomerului însuși pentru pregătirea sa, pentru dezvoltarea abilităților profesionale necesare și angajarea ulterioară și/sau dezvoltarea carierei”, a spus Istrati în cadrul unei conferințe de presă.

Sistemul de Voucher va permite:

Acces mai mare la solicitările pieței muncii.
Alegerea furnizorului care va oferi cele mai relevante și eficiente programe de formare, care se încadrează în prețul voucherului.
Creșterea numărului furnizorilor de cursuri de pregătire profesională va asigura prezența acestora în diverse zone geografice ale Republicii Moldova, precum și o diversificare mai sporită a acestora.
Creșterea interesului șomerilor pentru înscrierea la cursurile profesionale, obținerea unei calificări, prestarea unei munci calificate.
Creșterea interesului investitorilor străini pentru personalul calificat, fiind astfel asigurată o scădere a numărului persoanelor șomere din țara noastră.

Deputata PAS, Maria Pancu, a precizat că la moment, instruirea se face în baza contractelor încheiate între Agenţia Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă şi instituţiile de învăţământ acreditate, desemnați învingători ai procedurii de Achiziţii Publice.

Astfel că, o prevedere care exceptează contractele privind prestarea serviciilor de pregătire profesională de la procedura de achiziții publice este necesară pentru creșterea numărului de furnizori de formare profesională a șomerilor, autorizați conform legii.

Conform statisticii prezentată de cei doi deputați, în anul 2020, doar 26,5% (183) din numărul total al șomerilor instruiți au beneficiat de cursuri la locul de trai, 73,6% (509) dintre aceștia fiind instruiți în altă localitate.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

 

Articolul Vouchere pentru instruirea șomerilor. Inițiativa legislativă a doi deputați care vor să elimine o procedură birocratică apare prima dată în Realitatea.md.

Sursa: Realitatea.md | Read More