Blog

Agenția Proprietății Publice cheltuie mii de euro din bani publici pentru a achiziționa mașina preferată?
Revizii

Agenția Proprietății Publice cheltuie mii de euro din bani publici pentru a achiziționa mașina preferată?

Agenția Proprietății Publice a anunțat procedura de licitație deschisă pentru achiziționarea a două automobile, suma estimată fiind de 919 000 lei, respectiv 572 000 lei pentru un automobil și 347 000 lei pentru celălalt.

Analizând specificațiile tehnice pentru primul automobil, ne întrebăm cum ar putea argumenta autoritatea contractantă decizia de a opta pentru o mașină cu puterea motorului de minim 220 c.p.? Pentru comparație, un autoturism cu puterea motorului 150 c.p. costă de la 20 400 Euro (conform datelor oficiale pe site-ul www.skoda.md), pe când prețul unui automobil cu puterea motorului de 220 c.p. este de minim 26 000 Euro.

Totodată, observăm specificații tehnice ce pot fi cu greu considerate „necesități ale autorității contractante”, de exemplu:

  • frîna de mînă electronică;
  • închiderea centralizată cu telecomanda pliabila;
  • radar de monitorizare cu ultrasunet, de asistare a traficului;
  • senzori parcare spate cu frînare auto;
  • portbagaj cu deschiderea și închiderea electrică – 350 Euro (inclusă pentru L&K);
  • ștergător lunetă – 60 euro;
  • torpedou iluminat și climatizat;

Toate caracteristicile tehnice se regăsesc în această broșură. Deci doar o mașină Skoda (mai concret, Skoda Superb Laurin & Klement, care, de fapt, este și cea mai scumpă, ținând cont de motorizarea respectivă – 31 800 Euro) ar corespunde specificațiilor solicitate de AC. Mai mult decât atât, două dintre aceste specificații reprezintă dotări suplimentare pentru care AC va trebui să achite încă 410 euro din bani publici (în cazul achiziționării unei mașini Skoda Superb Ambition/Style/Sportline, pe când deschiderea și închiderea electrică a portbagajului este o specificație tehnică inclusă doar în cazul complectației Laurin&Klement).

Indubitabil, prin desfășurarea unor astfel proceduri, AC nu face decât să denatureze sensul licitațiilor publice, care, de fapt, presupune asigurarea competiției și selectarea celei mai avantajoase oferte ce ar corespunde necesităților, și nu preferințelor, autorității contractante.

Acest material este realizat în cadrul proiectului ”Using New Media for Civic Engagement and Transparent Elections”, implementat de Transitions Online, în parteneriat cu AGER, din fondurile NED, ale Ministerului Ceh de Externe și Open Society Foundation.