Blog

Cafeluțe cu bacșiș de peste 14 mii lei ale Direcției Cultură a Primăriei mun. Chișinău
Revizii

Cafeluțe cu bacșiș de peste 14 mii lei ale Direcției Cultură a Primăriei mun. Chișinău

În luna iunie 2018, Direcția Cultură a Primăriei mun. Chișinău a procurat patru aparate de cafea model Nivona CafeRomatica 520, pentru care a achitat 54 mii lei, sau 13.500 lei per bucată. La procedura dată au participat doar doi agenți economici, unul fiind descalificat.

Inițial, pentru a procura aparatele de cafea, Direcția a prevăzut exact 60 mii lei, adică cîte 15 mii lei per bucată. În același timp, într-un magazin on-line local, acest model de aparat de cafea se vinde cu 9.943 lei.

Cert este faptul că doar la această procedură Direcția a „lăsat bacșiș” / supraplătit cca. 14 mii lei doar pentru faptul că „așa oferte au fost depuse”, neglijînd cu desăvîrșire studiul pieței și principiul utilizării eficiente a banilor publici. Care a fost necesitatea procurarii anume a acestor bunuri, în regim de urgență, și cum vor influența ele promovarea culturii în municipiu nu se cunoaște.

Menționăm că o săptămînă mai tîrziu, aceeași Direcție Cultură a Primăriei mun. Chișinău a procurat un set mare de mărfuri electrocasnice în sumă totală de 78.791,42 lei. Inițial, pentru procurarea acestor bunuri Direcția a prevăzut exact 90 mii lei.

Acest material este realizat în cadrul proiectului ”Using New Media for Civic Engagement and Transparent Elections”, implementat de Transitions Online, în parteneriat cu AGER, din fondurile NED, ale Ministerului Ceh de Externe și Open Society Foundation.

Sursa imagine: https://www.pandashop.md/img.ashx?width=700&height=700&Img=/i/products/371855_9_2492877.jpg