Blog

Contractele de achiziții publice pentru alimentarea gratuită a copiilor din grădinițe, gimnazii și licee (mun. Bălți) câștigate de unul și același operator economic
Revizii

Contractele de achiziții publice pentru alimentarea gratuită a copiilor din grădinițe, gimnazii și licee (mun. Bălți) câștigate de unul și același operator economic

La procedurile de achiziții publice organizate de Primăria Bălți pentru alimentarea gratuită a copiilor în cele 33 de grădinițe, gimnazii și licee din municipiu, deși sunt publice, participă doar un singur ofertant – Întreprinderea Municipală Aprovizionare. Administratorul acestei întreprinderi este Osoianu Ivan, care deține această funcție din octombrie 2015, cand a fost numit de Consiliul Municipal Bălți, actualmente, fiind și candidatul Partidului Nostru la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019  pe circumscripția nr. 9, mun. Bălți.  Această întreprinderea câștigă pe bandă rulantă toate contractele cu Primăria mun. Bălți pe domeniul serviciilor de alimentare gratuită a copiilor din instituțiile preșcolare și a elevilor din municipiu. Așadar, în luna decembrie 2018, compania a încheiat, după licitațiile organizate de Primăria Bălți, 3 contracte în valoare totală de 12 470 496,60 lei.

Este inexplicabil de ce și alți agenți economici nu depun oferte în condițiile în care ofertantul pentru prestarea serviciilor respective nu trebuie să facă mari investiții în această afacere, întrucât atât produsele alimentare necesare pentru pregătirea dejunului și a prânzului, cât și încăperile necesare pentru activitate, utilajul tehnologic, resursele termoenergetice sunt oferite de Primăria Bălți. Conform cerințelor tehnice propuse la licitația organizată de primăria Bălți, Direcţia Învăţămînt, Tineret şi Sport mun. Bălţi va pune la dispoziţia furizorului:

  • încăperile necesare pentru activitate (sufragerie mobilată, sălile de pregătire şi păstrare a produselor alimentare cu utilajul tehnologic şi frigorific conform cerinţelor sanitare);
  • resurse termoenergetice conform limitelor.

Aceași întreprindere organizează alimentația copiilor la tabara de odihnă Olimpieț din mun. Bălți, deoarece singurul ofertant care a participat la aceste proceduri a fost, de asemenea, Î.M. Aprovizionare.

Conform datelor de pe site-ul oficial al Primăriei Bălți pe 18 mai 2018 a fost semnat contractul nr. 63 pentru organizarea serviciilor de alimentare la tabăra „Olimpieț” în sumă de 375 000 lei. La fel, pe 18 mai 2018, Î.M. Aprovizionare a câștigat, fară niciun concurs, contractul de servicii de alimentare a participanților la campionatul Ligii Sud/Vest la tenis de masa și turneul internațional cupa premiilor la volei în sumă de 19 800 lei.

Pentru o mai bună informare, puteți vizualiza acest tabel cu o parte din contractele atribuite Î.M. Aprovizionare.

Acest material este realizat în cadrul proiectului ”Using New Media for Civic Engagement and Transparent Elections”, implementat de Transitions Online, în parteneriat cu AGER, din fondurile NED și ale Ministerului Ceh de Externe.