Blog

Cupe și medalii de peste 2,3 milioane de lei . . . sau an electoral pentru primăria-partid ?
Revizii

Cupe și medalii de peste 2,3 milioane de lei . . . sau an electoral pentru primăria-partid ?

 

Autor: Valeriu Ciorbă

 

 

În an electoral pentru funcția de primar și consilier al municipiului Chișinău, Direcția Generală Educație, Tineret și Sport  (DGETS) achiziționează cupe și medalii la un buget de peste trei ori mai mare ca în anul precedent (sume fără TVA): anul 2023 – buget de 1 936 030 lei; anul 2022 – buget de 572 mii lei; anul 2019 – 200 mii lei.

Amintim faptul că la finele anului 2022, actualul primar al municipiului Chișinău – Ion Ceban a revenit în politică împreună cu subalternii săi, formând un nou partid politic. După congresul de constituire al partidului Mișcarea Alternativa Națională, a devenit cunoscut faptul că mulți dintre cei prezenți și care au participat la vot sunt angajați ai primăriei sau i se subordonează direct primarului, printre ei fiind și Andrei Pavaloi – șeful Direcției Generale Educație, Tineret și Sport. La finele anului 2022, Procuratura Anticorupție a emis un comunicat în care menționează faptul că: ,,Pavaloi Andrei în calitate de autor al infracțiunii, depășindu-și atribuțiile de serviciu, intenționat a trucat procedura de achiziții publice. În rezultat, a fost încheiat un contract formal de achiziționare a serviciilor pentru mai multe licee din mun. Chișinău, în sumă totală de 297 000 lei….”

În data de 24 martie, Direcția Generală Educație Tineret și Sport a Primăriei municipiului Chișinău anunță Lansarea Programului Municipal de Co-finanțare a Proiectelor pentru Sport.

Anterior, în data de 28 februarie 2023, Direcția Generală Educație, Tineret și Sport din municipiul Chișinău a lansat achiziția publică prin procedură de Cerere a Ofertelor de Prețuri: Cupe și Medalii pentru necesitățile instituțiilor subordonate DGETS, cu valoarea estimată de 1 936 030 lei fără TVA (2 323 236 lei cu TVA). Procedura dată conține trei loturi, pentru care au fost depuse :

  • Medalii cu panglică tricolor. Buget: 398 730 lei fără TVA;
  • Cupe. Buget: 1 437 300 lei fără TVA;
  • Diplome din lemn cu acoperire metalica. Buget: 100 000 lei fără TVA.

Pentru toate cele trei loturi, oferte au fost depuse de către companiile „Birovits” S.R.L., „Rexart” S.R.L. și „Triumf-Motiv” S.R.L. Cele mai mici oferte pentru toate cele trei loturi au fost depuse de către compania „Birovits” S.R.L.

Din informațiile din MTender, pentru toate cele trei loturi au fost refuzate toate ofertele cu excepția celei mai mari, care are statutul „în considerare”. Motivul indicat în detaliile tuturor deciziilor de refuzare: „Alte temeiuri de respingere a ofertei”.

Potențial câștigător al lotului Medalii cu panglică tricolor este compania „Triumf-Motiv” S.R.L. cu oferta de 372 762 lei fără TVA (ofertă cu peste 129 mii lei mai mare decât oferta minimă).

Potențial câștigător al lotului Cupe este compania „Rexart” S.R.L. cu oferta de 1 284 525 lei fără TVA (ofertă cu peste 494 mii lei mai mare decât oferta minimă).

Potențial câștigător al lotului Diplome din lemn cu acoperire metalica este compania „Rexart” S.R.L. cu oferta de 95 000 lei fără TVA (ofertă cu peste 36 mii lei mai mare decât oferta minimă).

Menționăm faptul că în vara anului 2022, DGETS a petrecut procedura Achiziționarea Cupelor și Medaliilor, cu valoarea estimată de 572 mii lei fără TVA. Procedura dată a avut două loturi: Medalii cu panglică tricolor de 160 mii lei și Cupe de 410 mii lei. Pentru ambele proceduri au fost depuse cîte trei oferte, cele mai mici fiind depuse de către compania „Triumf-Motiv” S.R.L. care a fost desemnată câștigătoare pentru ambele loturi și a semnat contractul în sumă de 610 728 lei cu TVA.

În anul 2019, DGETS a mai desfășurat o procedură similară: Medalii și Cupe în Asortiment, cu valoarea estimată la 200 mii lei fără TVA. Au fost depuse patru oferte. Procedura dată s-a desfășurat cu licitație electronică, iar în urma celor trei runde de licitare compania „Birovits” S.R.L. a scăzut oferta cel mai mult, până la 129 999 lei fără TVA și a devenit câștigătoare.

Menționăm, în anul 2018, DGETS, prin procedură de COP (cererea ofertelor de prețuri) a achiziționat Cupe și medalii în valoare de 138 390 lei cu TVA de la „TRIUMF PRIM” S.R.L.

 

 

 

Acest material este realizat în cadrul proiectului ”Banii Publici sunt și Banii Mei!”, implementat de Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă AGER cu susținerea financiară din partea National Endowment for Democracy (NED).