Blog

Curtea de Conturi cumpără cinci Apple Iphone X ca telefoane de serviciu
Revizii

Curtea de Conturi cumpără cinci Apple Iphone X ca telefoane de serviciu

În specificațiile tehnice ale procedurii de cumpărare de Telefoane Mobile GSM, Curtea de Conturi a RM a indicat parametri tehnici ce corespund doar modelului Apple Iphone X de 256 GB. Acest model în magazinele on-line din țară costă între 18999 lei – 29105 lei. Pentru a procura cele cinci telefoane Curtea a prevăzut 96 mii lei, adică cîte 19200 lei per bucată. Procedura de achiziție publică a fost lansată pe 26 noiembrie curent și se desfășoară în mare grabă: pentru clarificari au fost rezervată o singură zi, iar pentru depunerea ofertelor – două zile.

Procurarea telefoanelor de lux din bani publici a devenit deja o tradiție la Curtea de Conturi. Recent, la finele lunii octombrie 2018 a fost procurat un telefon Samsung GALAXYNOTE 9, cu prețul de 17440 lei. La procedura dată de achiziții publice au participat doar 2 companii, iar prețurile au rămas neschimbate după trei runde de licitare. Inițial, pentru procurarea acestui telefon au fost prevăzuți 21600.

În același timp, pentru altă categorie de bugetari care activeaza în cadrul Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, în vara anului curent a fost petrecută o procedură de achiziții publice în care se solicita procurarea a 200 de telefoane GSM. Cel mai mic preț oferit a fost de 268,80 lei/bucata. În acest caz a fost o competiție reală la care au participat tocmai șapte companii, iar prețurile au coborît aproape în jumătate.

Exemplele de mai sus scot în evidență modalitatea cum o autoritate contractantă, prin intermediul caietului de sarcini „tendențios”, poate „legal” desfășura proceduri de achiziție publică. Iar pentru acest răsfăț, în care bunurile de lux devin „necesitate de serviciu”, contribuabilii continuă să plătescă la greu.

Amintim că recent a devenit obligatorie utilizarea de către autoritățile publice a Sistemului informațional automatizat „Registrul de stat al achizițiilor publice” (MTender). Conceptul de bază al MTender este că toate actele și procedurile desfășurate sunt publice și pot fi accesate în timp real de către oricine. Acest lucru obligă autoritățile să publice în sistem absolut toate documentele de achiziție publică. La fel, sistemul MTender permite vizualizarea întregii proceduri, inclusiv a tuturor documentelor depuse și de  agenții economici. Lansarea MTender contribuie semnificativ la transparentizarea procedurilor de achiziții publice și reduce la minim intervenția factorului uman în proceduri. Din păcate, „erorile” legate de factorul uman ramân încă la etapa de planificare a achițiilor și de pregatire a documentației, la etapa de calificare/descalificare a ofertelor,  precum și la atribuirea contractului.

Acest material este realizat în cadrul proiectului ”Using New Media for Civic Engagement and Transparent Elections”, implementat de Transitions Online, în parteneriat cu AGER, din fondurile NED, ale Ministerului Ceh de Externe și Open Society Foundation.

Sursa imagine: https://www.notebookcheck.net/Apple-iPhone-X-and-Face-ID-revolution-of-t…