Recent, am primit în poștă Decizia Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ lărgit al Curții Supreme de Justiție pe dosarul nr. 3ra-1218/18. Atît timp a trecut din momentul inițierii acestui proces, încît deja nu mai speram la o soluție favorabilă, de fapt, mai că uitasem de caz.
Este vorba despre cererea de chemare în judecată adresată de către AGER, către Ministerul Afacerilor Interne și (pe atunci) Departamentul Poliției de Frontieră, pe marginea refuzului ultimilor de a oferi acces la dosarele cîtorva proceduri de achiziții publice. Astfel, solicitasem informația încă la 30 noiembrie 2015 (!!!), refuzul fiind contestat în instanță începînd cu 14 ianuarie 2016. Ulterior, Judecătoria Chișinău, sediul Centru, a dat cîștig de cauză AGER, care însă a fost contestat în apel de către MAI, Curtea de Apel emițând o decizie prin care a casat hotărîrea primei instanțe. Și la 5 decembrie 2018, Curtea Supremă de Justiție emite Decizia în care constată că ”procedura desfășurată în instanța de apel nu corespunde exigențelor art. 6 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, iar modalitatea în care a fost examinată cauza în ordine de apel nu poate echivala cu soluționare efectivă a cauzei, astfel fiind impusă casarea deciziei instanței de apel și menținerea hotărîrii primei instanțe”.
Voila, avem 3 ani de cînd încercăm să obținem acces la unele dosare de achiziții. Trei ani (!!!) pentru a putea vizualiza informația despre cum au fost cheltuiți banii publici (a se citi Banii Noștri)! Însa acesta este doar unul, dintre cele 7 dosare care au fost inițiate de AGER acum trei ani, exact pe același subiect, vizînd instituții publice diferite. Și nici pe departe nu în toate cauzele instanța de judecată a dat cîștig de cauză AGER, deși fabula este identică, intepretarea instanței diferă de la caz la caz. Deci, în unele cazuri așa și nu vom vedea dosarele solicitate.
Explicațiile cu privire la titlul materialului sunt de prisos…
Acest material este realizat în cadrul proiectului ”Using New Media for Civic Engagement and Transparent Elections”, implementat de Transitions Online, în parteneriat cu AGER, din fondurile NED și ale Ministerului Ceh de Externe.