Blog

Revizii

DETS BUIUCANI CHEMATĂ ÎN JUDECATĂ PENTRU NEONORAREA OBLIGAȚIILOR DE PLATĂ CONFORM CONTRACTELOR DE ACHIZIȚII DE PRODUSE ALIMENTARE

Conform Hotârîrii Judecătoriei Chișinău (sediul Biuicani) din 27 Iunie 2018, Direcția Educație Tineret și Sport sect. Buiucani a fost obligată să achite în beneficiul ”Crinic-grup” SRL 369.794,44 lei, inclusiv  datoria în mărime de 310.989,08 lei, dobînda de întîrziere 44.475,99 lei și 14.329,67 lei cu titlu  de cheltuieli de judecată.

Cererea de chemare în judecată cu privire la încasarea datoriilor de la Direcția Educație Tineret și Sport sect. Buiucani a fost depusă de ”Crinic-grup” SRL la 18.12.2017, fiind anticipată de două somații în adresa autorității contractante, la care, conform declarațiilor reprezentantului ”Crinic-grup” SRL, nu au primit  răspuns sau propuneri de a soluționa problema.

La rîndul său, în cadrul procesului vizat, Direcția Educație Tineret și Sport sect. Buiucani a respins acuzațiile, afirmînd că nu are datorii fața de agentul economic respectiv, chiar dacă, conform actelor de verificare  din 24.02.2017 și 08.09.2017, există o datorie față de ”Crinic-grup”  SRL în mărime de 310.989,08 lei.

Dat fiind faptul neachitării plăților pentru produsele livrate în teremenele indicate în contract, DETS Buiucani a fost obligată să achite și penalități suplimentare, sub formă de dobîndă de întîrziere, în sumă de  44.475,99 lei, dar și 14.329,67 lei cu titlu de cheltuieli de judecată.

Astfel, în cadrul ședințelor de judecată, s-a constatat faptul  neonorării de către Direcția Educație Tineret și Sport sect. Buiucani a obligațiilor de plată în raport cu agentul economic ”Crinic-grup” SRL, fapt care ar putea reprezenta o metodă de excludere a agenților economici din cercul de ofertanți, participanți la achizițiile publice lansate de autoritățile publice.

Situația respectivă ridică mai multe semne de întrebare, mai ales luînd în considerare faptul că Ghenadie Nicorici, administratorul „Crinic-grup ”SRL, este cercetat în cadrul dosarului licitațiilor trucate de achiziționarea produselor alimentare pentru grădinițele din Chișinău. Acesta ar fi avut legături strînse cu unii angajați ai  DETS Buiucani, în special cu  Natalia Braga-Bajora, care a recunoscut la rîndul său, că încă din anul 2007 firmele lui Nicorici „erau favorizate de către angajaţii DETS Buiucani în vederea câştigării licitaţiilor anunţate”, pentru că „era un agent economic care conlucra de mult timp cu DETS Buiucani”.[1]

Începînd cu luna decembrie 2016, ”Crinic-grup”  SRL nu  a mai încheiat nici un contract cu Direcția Educație Tineret și Sport sect. Buiucani, dar nici cu alte instituții bugetare.


[1] https://www.zdg.md/editia-print/social/dosarul-gradinitelor-patru-inculpati-o-arma-si-trei-licitatii-trucate

Acest material este realizat în cadrul proiectului ”Using New Media for Civic Engagement and Transparent Elections”, implementat de Transitions Online, în parteneriat cu AGER, din fondurile NED, ale Ministerului Ceh de Externe și Open Society Foundation.