Blog

Divizare de achiziții prin două contracte, cu mic dejun achitat de două ori, iar banii au ajuns în același buzunar – „grija” DGETS politic pentru copii
Revizii

Divizare de achiziții prin două contracte, cu mic dejun achitat de două ori, iar banii au ajuns în același buzunar – „grija” DGETS politic pentru copii

 

Autor: Valeriu Ciorbă

 

În data de 19 iulie 2023, Direcția Generală Educație Tineret și Sport (DGETS) din Chișinău a semnat contractul nr. 117 „Servicii de cazare și arendă a sălilor de conferință pentru organizarea și desfășurarea Școlii de vară pentru tineri”, în sumă de 149 962,50 MDL, fără TVA (179 955 MDL, inclusiv TVA). Agentul economic cu care a fost încheiat acest contract este „Odiseu” SRL. Prețul inițial al „ofertei” a fost de 193 500 MDL cu TVA, iar pentru ca să „încapă” în pragul legal de Achiziție de Valoare Mică a fost „oferită reducerea de 7%” – 13 545 MDL cu TVA.

În aceeași zi, DGETS a semnat un alt contract nr. 119 „Servicii de catering pentru organizarea și desfășurarea Școlii de vară pentru tineri”, în sumă de exact 150 000 MDL, fără TVA (180 000 MDL, inclusiv TVA). Contractul a fost încheiat cu „Davalia” SRL.

Menționăm, suma primului contract este foarte aproape, iar suma celui de-al doilea contract este exact pragul legal permis – 150 000 lei, fără TVA – pentru contracte încheiate prin proceduri de Achiziții de Valoare Mică.

Agenții economici cu care au fost încheiate contracte sunt fondate și administrate de aceiași persoană – Reșetnic Tatiana și au aceeași adresă juridică.

Coincidență ? Nu credem. Iată stegulețele roșii care indică către potențiale încălcări:

  • Conform prevederilor Regulamentului cu privire la achizițiile publice de valoare mică, modalitățile de achiziționare este desfășurarea achizițiilor publice de valoare mică prin intermediul SIA „RSAP”, pentru bunuri și servicii: de la 150 000 până la 300 000 lei. Astfel, considerăm că trebuia petrecută o singură procedură de achiziții prin intermediul SIA „RSAP”, procedură care urmă să aibă două loturi.
  • Banii ambelor contracte au ajuns în același buzunar – Reșetnic Tatiana, care este fondatoarea și administratoarea ambelor companii.
  • În cazul acestor proceduri, micul dejun pentru 125 de participanți a fost inclus în serviciile de cazare (primul contract). Alt mic dejun de 40 lei, pentru 180 de persoane, a fost inclus în al doilea contract. Astfel, pentru 125 de persoane a fost achitat de două ori micul dejun, în sumă de 20 000 lei (125 pers x 40 lei x 4 zile).
  • Formal, ambele contracte au fost încheiate doar cu o zi înainte de începerea evenimentului propriu zis – Școala de vară pentru tineri „Împreună pentru implementarea Strategiei de dezvoltare și inovare a sectorului de tineret din municipiul Chișinău, pentru anii 2023-2028”, 20 – 23 iulie 2023. La eveniment au participat atât primarul Chișinăului Ion Ceban, cât și șeful-interimar DGETS – Pavaloi Andrei.
  • Ambele contracte au fost semnate de către șeful-interimar DGETS – Pavaloi Andrei.
  • În fotografia comună a participanților la eveniment sunt circa 60 de persoane, fapt ce reprezintă mai puțin de jumătate din totalul de 140 de locuri de cazare achitate și 180 de mese, ambele servicii fiind achitate pentru patru zile.

 

Menționăm faptul că, șef-interimar al DGETS în acea perioadă a fost Pavaloi Andrei, tot el membru în Consiliul Național al partidului politic Mișcarea Alternativă, președinte al căruia este superiorul lui direct – Ion Ceban. La Alegerile Locale Generale din 5 noiembrie 2023, Pavaloi Andrei a fost ales consilier municipal pe listele MAN.