Blog

„Eliminăm concurența …. dar nu ne pasă”
Revizii

„Eliminăm concurența …. dar nu ne pasă”

Autor: Olesea Stamate

Achiziția recent anunțată de către IMSP SCM Sfănta Treime, cu privire la achiziționarea unui automobil, era cît pe ce să intre în categoria ”speficificații tehnice model”, deoarece, la prima vedere, acestea sunt elaborate destul de bine:

Toate bune, pînă la momentul cînd observăm că autoritatea contractantă solicită o garanție minima de 4 ani sau 100000 km și 12 ani de coroziune. Dacă la o garanție de 4 ani sau 100000 km ar putea concura două sau trei mărci (printer care Hyundai și Skoda), singura marca care oferă și o garanție anticorozie de 10 sau 12 ani (în funcție de modelul ales) este Skoda.

În așa mod, autoritatea contractantă elimină definitiv concurența. Prin intermediul platformei achiziții.md am solicitat o clarificare la acest aspect și am primit următorul răspuns:

Deși suntem de accord că mașinile Skoda oferă un bun raport calitate-preț, modalitatea de excludere a concurenței de către autoritatea contractantă nu poate fi acceptată, fiind contrară Legii privind achizițiile publice.

Acest material este realizat în cadrul proiectului ”Using New Media for Civic Engagement and Transparent Elections”, implementat de Transitions Online, în parteneriat cu AGER, din fondurile NED și ale Ministerului Ceh de Externe.