Blog

Hotărîrea Guvernului contravine Legii achizițiilor publice? Ministerul de resort: și ce dacă!
Revizii

Hotărîrea Guvernului contravine Legii achizițiilor publice? Ministerul de resort: și ce dacă!

Pe 13 noiembrie curent, publicasem un material, în care îmi expimam opinia referitor la faptul că caietul de sarcini în cazul achiziției bunurilor de primă necesitate pentru fiecare nou-născut, contravine Legii 131, prin faptul că oferă oportunitate doar pentru produsele autohtone (cu excepția scutecelor). Mai mult decît atît, acea achiziție era fundamentată pe o Hotărîre de Guvern, care ea însăși încalcă Legea 131.

Ulterior, presa a analizat cu lux de amănunte (aici) rezultatele acestei achiziții, prin prisma cîștigătorului și relațiilor pe care acesta le-ar avea cu guvernarea actuală. Noi însă am insistat să clarificăm totuși, în ce măsură Guvernul este conștient de faptul că a adoptat o Hotărîre contrară legii. Astfel am formulat o scrisoare și am expediat-o Guvernului. Peste mai mult de o lună, am primit un răspuns semnat de Silvia Radu, ministra sănătății, muncii și protecției sociale. Răspunsul îl vedeți mai jos.

Dacă ar fi să perifrazez cele spuse de doamna ministru într-un limbaj mai pe înțelesul tuturor, ar suna cam așa: ”Nu ne pasă că încălcăm legea, o vom face și în continuare (dacă înteresele noastre o cer).” Din păcate aceste interese nu par să fie și cele ale țării…

Nu aș vrea sa fiu înțeleasă greșit. Sunt doar pentru susținerea și protejarea producătorilor autohtoni. Însă, domnilor guvernanți, atunci cînd ați aliniat grăbit legislația națională la acquis-ul comunitar sau cînd ați ratificat Acordul Privind Achizițiile Publice al OMC, la producătorul autohton nu v-a stat gîndul?

Acest material este realizat în cadrul proiectului ”Using New Media for Civic Engagement and Transparent Elections”, implementat de Transitions Online, în parteneriat cu AGER, din fondurile NED, ale Ministerului Ceh de Externe și Open Society Foundation.