Blog

O companie din Lituania va alimenta elevii din Strășeni în baza unui contract special de peste 180 milioane lei, după ce anterior a fost refuzată în mun. Chișinău
Revizii

O companie din Lituania va alimenta elevii din Strășeni în baza unui contract special de peste 180 milioane lei, după ce anterior a fost refuzată în mun. Chișinău

Autor: Valeriu Ciorba

Compania din Lituania – SA „Pontem” a primit un contract de 180 940 237,52 lei inclusiv TVA pentru „Servicii sociale de alimentație în instituțiile de educație timpurie, primar, gimnazial și liceal din r-nul Strășeni”. Contractul a fost semnat cu Aparatul Presedintelui raionului Straseni, pe un termen de cinci ani (01.04.2019-30.03.2024), chiar dacă valoarea lui este mai mare cu cca. 30% față de valoarea estimată a procedurii de achiziții publice care a precedat contractul.

În data de 15 februarie 2019, prin sistemul MTender a fost publicată procedura de achiziție publică, cu valoarea estimată de 116 109 500 lei, tipul de procedură – Licitație deschisă.

O singură ofertă a fost depusă, cea a companiei SA „Pontem”, în valoare totală de 150 783 531.27 lei fără TVA. Data depunerii a fost 17 martie 2019, ora 11:19, adică în ultima zi, cu cca. două ore înainte de termenul limită.

În ziua următoare – 18 martie 2019, ora 17:27, grupul de lucru a publicat în sistemul MTender decizia de atribuire a contractului: Conform deciziei grupului de lucru pentru achiziții publice nr. ocds-b3wdp1-MD-1550143078967 din 18.03.2019 ofertantul SA,,PONTEM,, a fost desemnat cîștigător.

Autoritatea contractantă care a inițiat și desfășurat procedura de achiziție publică este Aparatul Presedintelui raionului Straseni, care anterior nu a semnat nici un contract de așa sume și pe așa perioadă lungă.

Însuși prim-ministrul Pavel Filip s-a arătat interesat de procesul de implementare a proiectului pilot privind externalizarea serviciilor de alimentație a copiilor și elevilor în instituțiile educaționale și a mers într-o vizită de verificare în data de 25 aprilie 2019. Compania lituaniană va deservi 66 de instituții de educație din raionul Strășeni, în care zilnic se alimentează circa 6800 de copii și elevi. „ . . . Sunt sigur că proiectul va fi unul de succes și va fi extins la nivelul întregii țări”, a menționat Pavel Filip, conform comunicatului de presă emis de guvern.

Menționăm faptul că Pavel Filip a câștigat mandatul de deputat în alegerile parlamentare în circumscripția uninominală numărul 20, Strășeni.

Cu o jumătate de an înainte, Prim-ministrul Pavel Filip a examinat cu reprezentantul companiei SA „Pontem” posibilitățile de reorganizare și îmbunătățire a alimentației copiilor și elevilor în școli și grădinițe, se menționa în comunicatul de presă al guvernului publicat în data de 20 octombrie 2018.

Amintim faptul că la finele anului 2018, compania din Lituania SA „Pontem” a depus ofertele în cadrul altor două proceduri de achiziții publice pentru servicii de alimentare a elevilor, cu valoarea estimată totală de peste 25 milioane lei fara TVA, desfășurate de către Direcția Generală Educație Tineret și Sport. În ambele proceduri, ofertele companiei SA „Pontem” au fost respinse de către DGETS. Nici contestațiile depuse la Agenția Naţională pentru Soluționarea Contestațiilor nu au fost soluționate în favoarea companiei din Lituania.

Acest material este realizat în cadrul proiectului ”Using New Media for Civic Engagement and Transparent Elections”, implementat de Transitions Online, în parteneriat cu AGER, din fondurile NED, ale Ministerului Ceh de Externe și Open Society Foundation.