Blog

Pagina web de patru ori mai scumpă, achiziționată prin procedură netransparentă petrecută de DETS Rîșcani
Revizii

Pagina web de patru ori mai scumpă, achiziționată prin procedură netransparentă petrecută de DETS Rîșcani

82 000 lei din bani publici a plătit Direcția Educație, Tineret și Sport a sectorului Rîșcani din municipiul Chișinău pentru elaborarea și administrarea paginii WEB proprii. Pentru achiziția publică dată, DETS Rîșcani a folosit cea mai netransparentă procedură, adică a semnat contract direct (nr. 32 din 13.02.2018).

Un detaliu interesant este faptul că contractul respectiv a fost semnat exact cu două zile înainte de a deveni obligatorie utilizarea sistemului MTender pentru achizițiile de valoare mică (15.02.2018), prevedere votată de consilierii municipali la sfîrșitul anului 2018*.

O altă instituție similară – DETS Botanica – practic în aceiași perioadă de timp, și-a făcut și ea pagina web proprie. Doar că a plătit de peste patru ori mai puțin, adică 19 200 lei cu TVA. DETS Botanica a desfășurat achiziția publică prin sistemul MTender. Astfel valoare estimată a achiziției a fost de 30 000 lei fără TVA. La procedură au participat șase operatori economici, iar oferta cea mai mică depusă a fost de 12 500 lei fără TVA. Grupul de lucru a ales cîștigătoare o altă ofertă, cea depusă de compania Business Shop – 19 200 lei cu TVA. Economia obținută în urma utilizării procedurii transparente care a permis competiția reală, a fost de 46.67 %.

DETS Centru a planificat pentru anul 2018 suma de 90 000 lei pentru servicii de administrare a paginii WEB, care urma a fi valorificată prin procedura netransparentă – Contract de valoare mică.

Din punct de vedere tehnic, toate cele trei pagini web sunt create pe platforma WordPress, iar servicile oferite de companiile specializate pentru crearea paginilor web costă de la 100 euro.

Amintim că în activitatea DETS Rîșcani au mai fost constatate practici dubioase, cînd la o precedură de achiziție publică a descalificat unii operatori economici, ca peste cîteva zile să constate că „actele care lipseau inițial au fost găsite”.

Acest material este realizat în cadrul proiectului ”Using New Media for Civic Engagement and Transparent Elections”, implementat de Transitions Online, în parteneriat cu AGER, din fondurile NED și ale Ministerului Ceh de Externe.

* „Se obligă toate entitățile publice subordonate Primăriei municipiului Chișinău și Consiliului municipal Chișinău începănd cu data de 15  februarie 2018 de a efectua toate achizițiile publice a căror valoare estimată fără taxa pe valoare adăugată nu depășește 80 000 lei pentru bunuri și servicii și 100 000 lei pentru lucrări, să fie efectuate prin intermediul sistemului de achiziții publice MTender” – este stipulat în punctul 1 al DECIZIEI Consiliului Municipal Chișinău nr. 15/8 din 22 decembrie 2017.