Blog

Peste un milion jumătate de lei pentru servicii de internet în școlile din Chișinău în 2019
Revizii

Peste un milion jumătate de lei pentru servicii de internet în școlile din Chișinău în 2019

În ultimul timp internetul devine un bun tot mai necesar și pentru instituțiile de învățămînt. În acest scop, în anul 2019, din banii publici pentru servicii de internet în scolile și liceele din municipiul Chișinău vor fi achitați peste un milion jumătate de lei.

Solicitările serviciilor de internet mai conțin și pachete TV digital de cel puntin 120 de posturi. Autorități contractante solicită viteze mai mari de acces la internet (chiar de 500Mbps) pentru contabilitățile centralizate care deservesc instituțiile de învățămînt, structuri în care activează peste 500 de contabili (detalii la pag. 6 din Raport)

Menționăm că DETS Botanica a solicitat cele mai sofisticate servicii: internet de 500 Mbps, inclusiv supraveghere video.

Cele mai scumpe servicii, le achită DETS Centru,
– 2300 lei lunar pentru 1 conexiune servicii internet și televiziune digitală,
– 610 lei lunar pentru 1 conexiune servicii internet și televiziune digitală (alt pachet),
– 510 lei lunar pentru 1 conexiune servicii internet (alt pachet).

Detalii în TABEL comparativ.

În același timp, DÎTS a Primăriei mun. Bălți, în anul 2019, va cheltui 219 960 lei inclusiv TVA pentru cele peste 70 de conexiuni la internet a instituțiilor din subordine.

Estimările noastre arată că pentru serviciile internet și televiziune digitală în instituțiile preuniversitare din municipiul Chișinău vor fi cheltuiți peste 1,5 milioane de lei din bani publici.

Pe durata anului 2018, din bani publici au fost contractate servicii internet de peste 5,4 milioane lei, în 2017 peste 6,5 milioane lei, în 2016 peste 7,6 milioane lei – conform datelor deschise publicate pe pagina web tender.gov.md la rubrica Contracte atribuite.

Acest material este realizat în cadrul proiectului ”Using New Media for Civic Engagement and Transparent Elections”, implementat de Transitions Online, în parteneriat cu AGER, din fondurile NED și ale Ministerului Ceh de Externe.