Blog

Reparația drumurilor la Bălți: tehnologii noi, dar probleme vechi
Revizii

Reparația drumurilor la Bălți: tehnologii noi, dar probleme vechi

Autor: Diana Grosu

Strada Dubinovschi din municipiul Bălți este una “privilegiată”. Aici destul de des se execută lucrări de reparație. Astfel, pe 5 octombrie 2011 Întreprinderea municipală DRCD a încheiat contractul de executare a lucrărilor de reparație capitală în sumă de 746.841,60 lei conform procedurii de achiziție publică  nr 1647-op/11.

Pe data de 22 septembrie 2017 Primăria Municipiului Bălți a lansat  o nouă procedură  de achiziționare a lucrărilor de reparație a străzii Dubinovschi din municipiul Bălți. Această stradă se află în regiunea Bălțiul Nou, porțiunea planificată pentru reparație fiind de la Casa de rugăciuni pană la strada Izvoarelor. Anunțul cu privire la această achiziție publică a fost publicată în  Buletinul Achizițiilor Publice Nr. 76 din 22.09.2017 cu nr. procedurii 17/03376În cursa pentru banul public s-au înscris patru companii. În urma evaluarii și comparării ofertelor grupul de lucru a desemnat caștigătoare oferta Nouconst SRL. Pe data de 13.10.2017 a fost încheiat contractual de executare a lucrărilor în valoare de 695.511,40 lei.

Strada a fost reparată conform unei tehnologii noi care promitea să fie mult mai calitativă și de durată, iar garanția pentru acest tip de lucrări a fost anunțată 5 ani de exploatare, în comparație cu asfaltul tradițional. Acest lucru a fost menționat de nenumărate ori la televiziunea locală ca fiind o noutate  cu costuri surprinzător de mici. Dnul Viceprimar din acea perioadă, Igor Șeremet, explica beneficiile utilizării acestei tehnologii.

https://www.facebook.com/gzt.moldova/videos/2250992581819667/UzpfSTEwMDAwMDcxODA0NTQ5OToyNTc1NzcwMzMyNDU2ODc2/

Experimentul pe banii publici a fost un eșec total, oamenii fiind într-un nor de praf imens peste un an în rezultatul implementării tehnologiilor moderne. Sursa de poluare cu praf este drumul reparat în variantă albă. Autoritățile dau vina pe agentul economic care nu a dus la bun sfârșit lucrările de reparație a drumului și spun că se vor limita doar la curățarea drumului de praf.

https://www.tvn.md/ro/video-locuitorii-unui-cartier-din-balti-se-sufoca-de-praf.html

După tot acest coșmar pe care îl trăiesc locuitorii municipiului, în urma presiunilor din partea cetățenilor activi,  primarul actual, Nicolai Grigorișin, a emis dispoziția prin care a anunțat demararea unor noi lucrări de reparație. Pentru locuitorii municipiului este o întrebare deschisă, din ce bani vor fi executate lucrările date, întrucat nu a fost anunțată nici o procedură de achiziții publice pentru lucrări de reparație a acestei străzi.

http://balti.md/wp-content/uploads/2019/08/190ru.pdf

Conducerea primăriei mun. Bălți anunță că, începând cu data 07 august, de la ora 08:00 pînă la data de 07 septembrie, ora 17:00, va fi sistat traficul auto pe str. Dubinovschi, în legătură cu necesitatea efectuării lucrărilor de reparație capitală a străzii (dispoziția primarului nr. 190 din 02.08.2019). Potrivit declarațiilor dlui Zincovschi, șef la Direcția Gospodărie Comunală, devizul de cheltuieli elaborat de Direcția de Construcții Capitale Comanditar Unic pentru efectuarea lucrărilor de reparație constituie suma de 210 000 lei plus 10 000 lei pentru curățarea drumului de praf și murdărie.

Menționăm că din spusele locuitorilor din str. Dubinovschi, lucrări de reparație a acestei străzi au avut loc și în anul 2014. Totuși date cu privire la cheltuielile efectuate pentru reparația din anul 2014 nu sunt reflectate pe pagina web a Agenției Achiziții Publice.

Acest material este realizat în cadrul proiectului ”Using New Media for Civic Engagement and Transparent Elections”, implementat de Transitions Online, în parteneriat cu AGER, din fondurile NED și ale Ministerului Ceh de Externe.