Blog

Servicii IT de milioane pentru Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor
Revizii

Servicii IT de milioane pentru Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor

Doar în luna decembrie, Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor a anunțat achiziții în valoare de peste 3,5 milioane lei pentru: procurarea serviciilor IT, crearea site-ului, serviciul de raportare on-line, sistemul informațional analitic, ș.a. Una dintre achizițiile anunțate ridică anumite semne de întrebare.

În primul rînd, anunțul de participare a fost încarcat repetat în sistemul de achiziții electronice Mtender, fiind diferit ca și conținut. Dacă în primul document, semnat digital în data de 03.12.2018, valoarea estimativă totală a serviciilor este de 1 220 000 lei (cumulativ pentru elaborarea site-ului și a serviciului de raportare online) (poza 1), în documentul semnat cu data de 08.12.2018, valoarea estimativă este redusă cu 200 000 lei (poza 2). Însă cel mai curios este faptul că, deși valoare estimativă a fost modificată, termenii de livrare – nu. Astfel, atît în primul document, cît și în cel de-al doilea, termenul de livrare este 29 decembrie 2018 (asta în condițiile în care deschiderea ofertelor are loc la 24.12.2018!), iar termenul de valabilitate a contractului este 31 decembrie 2018 (poza 3).

Sperăm că  data livrării și valabilității contractului este doar o eroare, iar valoarea estimativă a achiziției, o lăsăm la aprecierea specialiștilor IT să se expună de e, sau nu, pe potriva achiziției.

Acest material este realizat în cadrul proiectului ”Using New Media for Civic Engagement and Transparent Elections”, implementat de Transitions Online, în parteneriat cu AGER, din fondurile NED, ale Ministerului Ceh de Externe și Open Society Foundation.