Blog

Specificații tehnice cu dedidație . . . din nou
Revizii

Specificații tehnice cu dedidație . . . din nou

În unul din articolele anterioare am analizat importanța elaborării corecte a specificațiilor tehnice care vor corespunde necesităților reale ale autorității contractante, cu toate acestea, continuăm să identificăm proceduri în care caietul de sarcini este copiat, iar concurența restricționată.

IMSP Spitalul Raional Edineț a anunțat recent o procedură de achiziție a unui autoturism. Analizând caracteristicile tehnice ale autoturismului ce urmează a fi procurat de către AC, observăm că modelul ce se va potrivi va fi un Renault Kangoo. Vom continua monitorizarea acestei proceduri, însă este evident că modelul ce va fi propus de către ofertant va fi cel menționat mai sus.

Direcția Educație, Cultură și Turism Dondușeni a procurat un automobil Skoda Octavia Ambition, iar dacă veți compara specificațiile tehnice solicitate de către AC cu cele oferite de agentul economic, vă veți convinge de „aranjarea” acestora pentru a procura autoturismul preferat. La fel Skoda Octavia a procurat și Școala Profesională din Ștefan Vodă. Fără prea mult efort veți intui și modelul de mașină ce urmează a fi achiziționat de către DRSA Ocnița. În cazul tuturor acestor proceduri, AC a hotărât să includă specificații precum dimensiunile sau motorizarea (foarte restrictive), precum și dimensiunea portbagajului, în așa fel încât doar o singură  mașină să întrunească toate aceste condiții. Și pentru că Skoda Octavia pare a fi unul din modelele preferate pentru care optează și alte autorități contractante, puteți analiza formularul F4.1 atașat pentru a compara cât de apropiate sunt specificațiile tehnice solicitate de AC de cele propuse de ofertant.

Exemplele specificațiilor tehnice targetate pot continua:

Se pare că și IMSP Centrul de Sănătate Cahul va procura Skoda Octavia, caietul de sarcini fiind identic cu cel din documentul atașat, chiar dacă sunt autorități contractante diferite. DRSA Florești, de asemenea, a „indicat” în caietul de sarcini ce automobil ar dori să cumpere, însă pe lângă toate caracteristicile ce par a fi mult prea înguste pentru a asigura respectarea concurenței, e de neînțeles importanța înălțimii autoturismului – maxim 1695mm. Ar avea vreo justificație în acest sens?

În final, aș vrea să evidențiez cum arata, de fapt, un caiet de sarcini atunci când autoritatea contractantă într-adevăr ține cont de necesitățile sale, și nu de preferințe. Centrul de plasament temporar pentru persoane cu dizabilitati(adulte) din s. Badiceni a decis să menționeze doar anul fabricației (nu mai vechi de a.2013), numărul de locuri, tipul caroseriei, capacitatea motorului și tipul de combustibil.

În acest sens, reiterăm că targetarea caracteristicilor tehnice nu doar că este contrară prevederilor Legii 131 privind achizițiile publice, este chiar indezirabilă, în contextul în care, prin asigurarea concurenței și elaborarea corectă a specificațiilor tehnice, autoritățile contractante ar putea beneficia de oportunitatea de a procura bunuri calitative la un preț avantajos. Cu siguranță există și alte modele de autoturisme care ar satisface necesitățile AC și s-a încadra în valoarea estimată.

Sursă foto AICI.

Acest material este realizat în cadrul proiectului ”Using New Media for Civic Engagement and Transparent Elections”, implementat de Transitions Online, în parteneriat cu AGER, din fondurile NED, ale Ministerului Ceh de Externe și Open Society Foundation.