Blog

Stadioane de mini-fotbal: specificații tehnice create de companie și valoare estimată mult peste ofertele depuse
Revizii

Stadioane de mini-fotbal: specificații tehnice create de companie și valoare estimată mult peste ofertele depuse

Odată cu venirea primăverii și a alegerilor locale din vara anului 2019, crește și grija autorităților locale față de infrastructură. Doar că, în unele cazuri, autoritățile locale manifestă „prea multă” grijă ca prin procedurile de achiziție să ajungă „cît trebuie” și la „cine trebuie”.

În primul caz, Primăria comunei Codreanca, a anunțat achiziția „Lucrarilor de amenajare a terenului de minifotbal de 640 m2”, cu valoarea estimată de 497 449,92 fără TVA. Procedura a fost creată pe data de 21 februarie 2019, termenul de depunere a ofertelor fiind stabilit pentru 11 martie 2019. În documentația de atribuire încărcată, a ajuns și oferta operatorului economic SRL „Westart Sport” creată pentru s. Codreanca în data de 29.01.2019. Între timp în sistemul MTender au fost lăsate cîteva solicitări de clarificări (comentarii) referitor la procedura dată. În data de 25 februarie. procedura dată a fost anulată, motivul indicat fiind – Anularea unei proceduri nevalabile.

În cel de-al doilea caz, Primăria Andrușul de Jos a anunțat achiziția „Stadion de mini-fotbal în s. Andrușul de Jos, r-nul Cahul”, cu valoarea estimată de 447 778,65 lei fără TVA. Au fost depuse în total șapte oferte, valoarea celei mai mici fiind de 286 000 lei fără TVA. În același timp valorile celorlalte oferte depuse sunt semnificativ mai mici decît valoarea estimată anunțată de către primăria Andrușul de Jos.

Am fi bucuroși să constatăm că transparența procedurilor prin sistemul MTender a crescut gradul de încredere al operatorilor economici și a contribuit la asigurarea unei concurențe sănătoase. În același timp ne exprimăm îngrijorarea față de corectitudinea calculării și stabilirii valorillor estimate ale achizițiilor publice.

Sursa foto: gazetadesud.md