Blog

Tabletele deputaților procurate prin achiziții trucate?
Revizii

Tabletele deputaților procurate prin achiziții trucate?

Secretariatul Parlamentului a evaluat ofertele pentru achiziția de tablete, în valoare de 2 299 999 lei.

Primele 3 oferte, cu cele mai mici prețuri, au fost refuzate în primele 11 minute după ce ofertele au apărut în sistem.

Deschiderea ofertelor a avut loc la ora 10:00. Până la acest moment, autoritatea contractantă nu a avut posibilitatea de a vizualiza ofertele. Deoarece criteriul de atribuire, conform documentației,  a fost „cel mai mic preț”, prima care a devenit vizibilă a fost oferta cea mai ieftină, propusă de „Fors-Computer” SRL. Aceasta a fost refuzată la ora 10:09 minute. A doua ofertă vizibilă a fost cea depusă de „BTS PRO” SRL, refuzată la ora 10:11. A treia ofertă, depusă de „Accent-Tehno” SRL, a fost refuzată tot la ora 10:11.

Reiese că autoritatea contractantă a consumat doar 9 minute pentru evaluarea ofertei „Fors-Computer” SRL, și doar 2 minute pentru evaluarea următoarelor 2 oferte depuse de „BTS PRO” SRL și „Accent Tehno” SRL. Acest interval de timp nu ar fi fost suficient nici pentru deschiderea tuturor fișierelor încărcate în sistem de ofertanți, cu atât mai mult pentru examinarea acestora.

Autoritatea contractantă nu a încărcat în sistem decizia de atribuire, și nici nu a expus motivele pentru care a refuzat ofertele cu cele mai mici prețuri, deși era obligată să facă acest lucru conform Legii 131/2015. În sistem apare doar explicația „Alte motive de respingere a ofertei”.

Odată ce primele 3 oferte, care ofereau cel mai mic preț au fost refuzate, singura în concurs rămâne oferta companiei „BASS Systems” SRL, care apare deocamdată cu statutul „în cauză”. Compania „BASS System” a câștigat numeroase contracte de achiziții cu Statul, în valoare de zeci și sute de milionae de lei pe parcursul ultimilor ani. Presa a scris anterior despre faptul că această companie ar fi aparținut fostului lider al Partidului Demorcrat, Vladimir Plahotniuc, care și-ar fi înstrăinat activele unei companii austriece în toamna anului trecut.

Acest material este realizat în cadrul proiectului ”Using New Media for Civic Engagement and Transparent Elections”, implementat de Transitions Online, în parteneriat cu AGER, din fondurile NED și ale Ministerului Ceh de Externe.