Blog

Achizițiile de servicii foto/video în cadrul Primăriei municipiului Bălți: sume exorbitante și cadre non-existente
Revizii

Achizițiile de servicii foto/video în cadrul Primăriei municipiului Bălți: sume exorbitante și cadre non-existente

Valeria Ciolac, septembrie 2023

 

Introducere

Pe 1 iunie 2022, municipiul Bălți a sărbătorit Ziua Copilului, iar pe 4 iunie a avut loc un festival de dans popular „Cine joacă horele”. În total, autoritățile locale au plătit 19.000 de lei pentru serviciile foto și video care însoțesc aceste evenimente, inclusiv servicii de filmare cu drona. Cu toate acestea, aceste cadre nu se regăsesc nicăieri, iar Primăria se face că nu știe ce s-a întâmplat. 

 

  1. Ce servicii foto/video a achiziționat Direcția Cultură a Primăriei de Bălți în anul 2022?

Pe parcursul anul 2022, Direcția Cultură a Primăriei municipiului Bălți a încheiat 60 de contracte de mică valoare, și 11 contracte prin negocieri. Din toate aceste 71 de contracte, un contract ne atrage atenția instantaneu. Este vorba de contractul de mică valoare nr. 54 din 30 mai 2022, obiectul achiziției acestui contract fiind „servicii de foto-video în cadrul acțiunilor cultural-artistice dedicate Zilei Internaționale dе Осrоtirе а Copilului, Festivalului dansului popular „Cine joacă horele”, ediția a XII-a, 2022”. Contractul a fost încheiat între prestatorul de servicii, domnul Podlesnov Alexandru, și seful interimar a Direcției Cultură a Primăriei municipiului Bălți, domnul Ouș Alexandru.  

 

 

 

 

Suma totală a contractului vizat a fost stabilită în lei moldovenești și constituie: 19 000 lei 00 bani (nouăsprezece mii lei 00 bani).  Vorbind despre specificațiile de preț, prestatorul de servicii s-a angajat să presteze următoarele servicii specifice:

  • Producerea de machete de bannere și pregătirea către printare cu folosirea materialelor deja fotografiate – 3 file-uri / 2 000,00 MDL.
  • Înregistrare video în aer (cu drona) – 5 ore / 6 500,00 MDL.
  • Servicii foto cu prelucrare ulterioară – 2 000 file-uri / 4,000 MDL.
  • Servicii video – 10 ore, 5,000 MDL.
  • Pregătirea filmulețelor video pentru rețelele sociale (publicitate) – 4 bucăți / 1 500,00 MDL. 

  • Destinul anevoios al contractului de mică valoare nr. 54 din 30 mai 2022 (încheiat de către Primăria mun. Bălți în calitate de autoritate contractantă)

La rubrica „Dări de seamă, monitorizarea contractelor” de pe pagina Primăriei municipiului Bălți, am găsit un document intitulat „Informația cu privire la monitorizarea contractelor, încheiate în semestrul I al anului 2022”. Conform acestui document, cantitatea de servicii prestată de către operatorul economic este de 100%, caracteristicile tehnice ale serviciilor prestate corespund în totalmente cu cele contractate, iar termenii și graficul de prestare a serviciilor au fost respectați.

Cu toate acestea, alta pare să fie realitatea. În primul rând, apar multe întrebări la durata de 5 ore de lucru cu drona, dat fiind faptul că aceste festivități nici nu au durat 5 ore. De asemenea, în secțiunile foto/video ale canalelor de comunicare ale Primăriei de Bălți nu apare nicio fotografie ori video de la evenimentele vizate. Mai mult, nu demult a fost creat un nou departament în cadrul Primăriei, care răspunde de lucrul cu presa și mass-media. Au fost create 5 locuri de muncă suplimentare, respectiv alocarea de bani pentru fotografi profesioniști ridică mai multe semne de întrebare. 

Primarul de Bălți, domnul Nicolai Grigorișin, a venit cu următoarea reacție pentru portalul de știri local NordNews: „Eu nu sunt la curent. Trebuie să vă apropiați de contabilitate și să vă uitați la contracte. Nu am idee despre ce vorbiți acum. Eu nu mă ocup de contracte și finanțări. Sunt oameni probabil care lucrează cu contractele și primesc salariu pentru asta”

Această declarație a Primarului municipiului Bălți este destul de interesantă, or Legea Nr. 436 din 28-12-2006 privind administraţia publică locală pare să îl contrazică pe domnul Grigorișin. Astfel, conform articolului 29 al cap. III din Lege, printre atribuțiile principale ale unui primar se numără și exercitarea funcţiei de ordonator principal de credite al satului (comunei) ori oraşului (municipiului). Astfel, primarul este cel care trebuie să verifice, din oficiu sau la cerere, încasarea şi cheltuirea mijloacelor de la bugetul local şi să informeze consiliul local despre situaţia existentă. 

Drept pas următor în procesul de monitorizare a acestei proceduri de achiziție publică, am încercat să identific personal celebrele cadre (mai ales cele cu drona) de la Ziua Copilului și de la festivalul de dans popular „Cine joacă horele”. Analizând pagina web a Primăriei, nu am reușit să identific niciun spot video / fotografie relevantă. Toate spoturile video salvate sub rubrica „Video”, fără nicio excepție, se referă la ședințele săptămânale ale Primăriei mun. Bălți.

Am analizat atent și canalul de YouTube a Primăriei municipiului Bălți. Acolo, am identificat un singur spot video (nu patru, așa cum au fost menționate în contractul cu domnul Podlesnov Alexandru), care însă este de o calitate mai mult decât necorespunzătoare, nu conține niciun cadru filmat cu drona, și pare a fi un simplu amalgam de cadre aleatorii, unite la întâmplare. Pe canalul de YouTube al Primăriei de Bălți, nu am reușit să identific niciun spot video de la Ziua Internațională a Copilului. 

Am vrut să cred în bunele intenții ale Primăriei de Bălți, așa că am analizat și pagina de Instagram a acesteia. Acolo, am găsit un video identic cu cel publicat pe canalul de YouTube al Primăriei municipiului, postat pe data de 4 iunie 2022. Nu am reușit să găsesc niciun alt spot video, niciun cadru filmat cu drona, și nicio fotografie. Destul de straniu, considerând că Instagram este, per se, platformă de photo-sharing și video-sharing. Nu m-am lăsat bătută, și am analizat foarte atent și pagina de Facebook a Primăriei municipiului Bălți. Am căutat, am căutat, am căutat, și am găsit…mai nimic. Am dat iarăși peste același video de 4 minute și 50 secunde (identic cu cel publicat pe YouTube și Instagram). Cu toate acestea, am reușit să identific și câteva fotografii (35 la număr) de la festival, și câteva zeci de fotografii de la Ziua Ocrotirii Copilului

Totuși, rămân valide întrebările: de ce a fost necesară achiziționarea serviciilor de realizare a unui număr de tocmai 2 000 fotografii? Unde sunt celelalte 3 spoturi video indicate în contract, și de ce nu a fost publicat niciun cadru filmat cu drona? Care este necesitatea de cheltui circa 1 mie de EUR pentru servicii foto/video, de vreme ce Primăria are un întreg departament responsabil de media și promovare? Vă las cu aceste întrebări, dragi cititori, dar și cu îndemnul de a nu închide ochii la asemenea abuzuri comise de către autoritățile publice. Banii publici sunt banii noștri și trebuie cheltuiți responsabili (fie că e vorba de 1 mie, 1 sută de mii, ori 1 milion de EUR). 

Pe parcursul anului 2023, în conformitate cu contractul nr. 25 din 14.03.2023, Primăria mun. Bălți a achiziționat servicii de video/transmisie directă în valoare de 32 mii lei de la operatorul economic SRL „Аrоuпd the Cоrпеr” (administrator V. Popovici), pentru perioada 14.03.2023-31.12.2023. Această sumă prevedea onorarii pentru un moderator, un regizor de sunet, operatori de dronă etc. Pe pagina web a Primăriei, nu am reușit să identific niciun spot video / transmisie directă relevantă. Toate spoturile video salvate sub rubrica „Video”, fără nicio excepție, se referă la ședințele săptămânale ale Primăriei mun. Bălți.