Blog

Alte 2300 de laptopuri procurate de Comisia Electorală Centrală pentru alegeri
Revizii

Alte 2300 de laptopuri procurate de Comisia Electorală Centrală pentru alegeri

Autor: Olga Diaconu

Comisia Electorală Centrală (CEC) a atribuit pe data de 15 august curent, contractul pentru achiziția altor 2300 de computere portabile, destinate pentru alegeri, operatorului economic SA„Accent Electronic”. Noile laptopuri vor fi de marca Acer TravelMate P215-54 Specifications (v7-0-7), cu sistem de operare Windows 11 Pro. Prețul cu TVA pentru cele 2300 de laptopuri ajunge la 24 609 000 lei (10 699,56 lei per unitate), la care se adaugă 207 000 lei pentru servicii de instalare și configurare. 

Laptopurile ar urma să fie livrate în termen de 40 de zile din data semnării și înregistrării contractului la Trezoreria de Stat. Termenul de garanție solicitat pentru laptopuri este de 36 luni din data livrării și prestării serviciilor. La concurs au mai participat: „Triomac” SRL și „BTS Pro” SRL.

Licitația deschisă inițiată pe 1 august 2024

Procedura de licitație pentru procurarea celor 2300 de laptopuri, nr. ocds-b3wdp1-MD-1722533046496, a fost inițiată la data de 1 august 2024. Spre deosebire de alte licitații deschise cu același obiect, din anul curent, dar și în 2023, licitația în cauză nu a fost desfășurată conform prevederilor Legii nr. 131/2015 privind achizițiile publice, ci prin excepția prevăzută la art. 5 alin. (1) lit. r) din lege. Potrivit acesteia: (1) Prevederile prezentei legi nu se aplică: r) contractelor de tipărire a buletinelor de vot şi a altor documente electorale, inclusiv a materialelor didactice, de aprovizionare cu materiale şi echipament destinat organelor electorale în perioada electorală, de realizare a campaniei de informare și de servicii de transport în vederea organizării și desfășurării alegerilor, inclusiv a seminarelor de instruire”

În răspunsul CEC către Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor (ANSC), autoritatea contractantă argumentează aplicabilitatea excepției prin prisma  condițiilor:

a) achiziționarea urmează a fi inițiată în perioada electorală; 

b) obiectul achizițiilor urmează a fi echipament; 

c) obiectul achizițiilor urmează a fi destinat organelor electorale în perioada electorală. 

CEC a argumentat că: „raționamentul acestei excepții derivă din specificul perioadei electorale în cadrul căruia activează mai mult de două mii de birouri electorale și, implicit, zeci de mii de funcționari electorali implicați în acțiuni aferente organizării alegerilor, ceea ce dictează satisfacerea promptă a diverselor necesități aferente achiziționării bunurilor și serviciilor conexe care nu pot fi efectiv satisfăcute în cadrul unor proceduri ordinare de achiziții publice.” Conform Codului Electoral: „perioadă electorală este perioadă cuprinsă între ziua adoptării actului cu privire la stabilirea datei scrutinului și ziua în care rezultatele alegerilor sunt confirmate de către organele competente, dar nu mai mare de 120 de zile” (Extras din Decizia ANSC nr. 03D-623-24 din 03.09.2024). 

Rezultatele evaluării ofertelor

Oferta depusă de „Triomac” SRL, care a oferit cel mai mic preț, a fost respinsă din considerentul că echipamentul propus nu ar fi corespuns specificației tehnice și anunțului de participare. De asemenea, acesta nu ar fi prezentat un contract/acord de colaborare cu un service centru autorizat pe teritoriul Republici Moldova. Oferta depusă de „Fors Computer” SRL, care s-a plasat pe locul 2 după prețul oferit, a fost respinsă din considerentul că acest operator economic nu ar fi prezentat garanția pentru ofertă, iar oferta nu ar fi conformă specificațiilor tehnice. 

Rezultatele procedurii de licitație au fost contestate de „Triomac” SRL și „BTS Pro” SRL. Contestațiile au fost restituite din considerentul că, procedura de licitație a fost derulată conform prevederilor legii nr. 131/2015, iar ANSC nu ar avea competența să examineze contestația (Decizia ANSC nr. 03D-623-24 din 03.09.2024).

Licitația deschisă inițiată pe 25 martie 2024

Comisia Electorală Centrală inițiase o procedură de licitație similară, cu nr. ocds-b3wdp1-MD-1711376841672, încă  în luna martie a anului 2024. Această procedură de achiziție fusese inițiată în conformitate cu Legea 131/2015.

Licitația în cauză era alcătuită din 3 loturi, din care au fost atribuite doar două loturi mai mici – 10 computere staționare (monobloc) și 10 tastiere+mouse fără fir, operatorului economic „BTS Pro” SRL. Lotul de 2300 de laptopuri a fost atribuit inițial operatorului economic „BTS Pro” SRL, prin Decizia de atribuire din 14 iunie 2024. În rezultatul examinării a două contestații la ANSC, depuse de „Fors Computer” SRL și SA„Accent Electronic”, decizia de din 14 iunie curent, a fost reevaluată și anulată printr-o altă decizie din 28 iunie 2024

Motivul anulării a fost că ofertantul desemnat câștigător, „BTS Pro” SRL, ar fi recunoscut, în ședința de examinare a contestației, că oferta sa nu corespundea în totalitate specificațiilor tehnice solicitate de CEC, la capitolul TPM – s-a solicitat Hardware, dar s-a ofertat Software. Oferta depusă de „Fors Computer” SRL nu corespundea specificației solicitate la capitolul interfață, și anume, numărul de porturi necesar. Pe de altă parte, oferta depusă de SA „Accent Electronic” a fost considerată inacceptabilă din considerentul că, depășea bugetul autorității contractante. Oferta SA„Accent Electronic” pentru 2300 de laptopuri de model Acer Travel Mate TMP216-41-TCO a fost de 33 405 384 lei, cu TVA. E de menționat că, modelul era un pic diferit de cel propus la ultima licitație, iar termenul de garanție oferit la acel moment a fost de 4 ani, în loc de 3. 

CEC a ajuns la concluzia că niciuna dintre oferte nu era conformă și/sau acceptabilă, respectiv a anulat procedura în partea ce ținea de lotul 1 (2300 laptopuri). Decizia de anulare a fost contestată de SA„Accent Electronic” și „BTS Pro” SRL. 

SA„Accent Electronic” a invocat că oferta sa depășea cu doar 12,55% valoarea estimată pentru lotul respectiv, în timp ce legea prevede respingerea ofertei în cazul în care aceasta depășește valoarea estimată cu peste 30%. Autoritatea contractantă a argumentat că, valoarea estimată a achiziției este egală cu valoarea fondurilor alocate pentru aceasta, inclusiv la materialele dosarului a fost prezentat extrasul privind soldurile alocațiilor bugetare ca suport probatoriu. Respectiv, ANSC a admis că CEC nu poate fi obligată să atribuie un contract fără acoperire bugetară.

„BTS Pro” SRL a invocat că oferta sa ar fi conformă, prin urmare,decizia din 28 iunie 2024, nu ar fi recunoscută, precum că ar existat neconformități. ANSC a constatat că acest agent economic ar fi interpretat individual specificațiile tehnice stabilite și răspunsul la solicitările de clarificări, iar autoritatea contractantă ar fi constatat corect că oferta sa nu corespundea specificațiilor tehnice.

Ambele contestații au fost respinse ca neîntemeiate prin Decizia ANSC nr. 03D-507-24 din 23.07.2024. Astfel, decizia de anulare a rămas în vigoare.

Pretenții invocate la adresa CEC prin intermediul mecanismului de clarificări

Prin mecanismul clarificărilor, unii agenți economici au formulat o serie de pretenții referitor la specificațiile tehnice și condițiile din anunțul de participare și documentația de atribuire. Ne vom opri doar asupra unora dintre ele, și anume:

  • Termenul de livrare a echipamentului

În anunțul de participare din 25 martie 2024, pentru licitația deschisă nr. ocds-b3wdp1-MD-1711376841672, se stabilise un termen de livrare a echipamentelor de „până la 70 de zile din data semnării și înregistrării contractului la Trezoreria de Stat”. Printr-o clarificare din 28 martie 2024, un agent economic a invocat că termenul de livrare de cel mult 70 de zile ar limita posibilitatea furnizorilor de a asigura o livrare corectă și la timp, în condițiile procurării unei cantități atât de mari. Acesta a solicitat prelungirea termenului de livrare de la 70 de zile la 90-120 de zile, pentru a permite furnizorilor să gestioneze mai eficient procesul de livrare și ar contribui la economisirea banilor publici. CEC a publicat un nou anunț de participare la data de 4 aprilie2024, termenul de livrare fiind majorat la 90 de zile.

Totuși, în anunțul de participare pentru licitația din luna august 2024, cu nr. ocds-b3wdp1-MD-1722533046496, a fost stabilit un termen de livrare de cel mult 40 de zile din data semnării și înregistrării contractului la Trezoreria de Stat. Nu au fost formulate pretenții asupra acestui nou termen de livrare. Cu toate acestea, nu este foarte clar cum, în condițiile în care anterior termenul de 70 de zile a fost considerat restrâns, operatorii economici se puteau încadra în noul termen de 40 de zile pentru a comanda, iar ulterior, pentru a importa cele 2300 de laptopuri. 

  • Specificațiile tehnice care ar favoriza un anumit operator economic/producător

În secțiunea „clarificări” pentru licitația din luna august 2024, nr. ocds-b3wdp1-MD-1722533046496, un agent economic a formulat următoarele acuzații în adresa autorității contractante: „Acum termenii de referință sunt făcuți pentru echipamentul Acer, care a fost oferit de unul dintre participanții la licitația anterioară, care a fost cel mai scump și nu s-a potrivit cu bugetul dvs. … în cazul în care există 4 porturi USB, pe laptopuri nu au un port AC dedicat pentru alimentarea laptopului (cu excepția Acer TravelMate P216-41-TCOR8JF, deși chiar și acesta necesită un adaptor Type-C la Type-A)”

Modelul procurat în final a fost Acer TravelMate P215-54 Specifications (v7-0-7).

Achiziții de laptopuri pentru alegeri în anii precedenți

Precizăm că Comisia Elelctorală Centrală a procurat 2300 de laptopuri prin licitația deschisă nr. ocds-b3wdp1-MD-1678460798678 și în anul 2023. Contractul pentru achiziția celor 2300 de laptopuri, plus servicii de instalare și configurare, a fost atribuit SA„Accent Electronic”. Cele 2300 de laptopuri TravelMate P2 P215-41/ P215-41-G2 /P215-41-G3 au costat bugetul de stat 28 956 954 lei, cu TVA, iar serviciile de instalare și configurare au costat 110 400 lei, cu TVA.

 

Cum vor fi utilizate laptopurile achiziționate de CEC

Laptopurile achiziționate de CEC vor fi utilizate doar în cadrul alegerilor. Acestea nu ar urma să fie folosite în alt mod de către angajații autorității. Din aceste considerente, apar semne de întrebare cu referire la eficiența și sustenabilitatea acestor proceduri de achiziție publică, în condițiile în care, cea mai mare parte a timpului, între alegeri, laptopurile se vor afla în depozite. În scopul clarificărilor, am expediat o solicitare de informații către CEC, pentru a ne oferi răspuns la următoarele întrebări:

  1. Vor fi sau nu utilizate laptopurile procurate de CEC pentru alte activități în afară de zilele în care se vor desfășura alegerile?
  2. Ce se va întâmpla cu laptopurile achiziționate în afara perioadei alegerilor?
  3. Cine gestionează laptopurile, procurate de CEC pentru alegeri și cum este asigurată integritatea, păstrarea funcționalității și securității datelor în afara perioadei alegerilor?
  4. Cum a dispus Comisia Electorală Centrală de laptopurile vechi, scoase din uz, în legătură cu procurarea, în anul 2023, a laptopurilor noi pentru utilizarea în cadrul alegerilor?
  5. Comisia Electorală Centrală are sau nu o strategie de dispunere de laptopurile procurate, în 2023 și 2024, pentru alegeri, după scoaterea acestora din uz?

 

La data de 4 octombrie 2024, CEC a expediat răspuns la solicitarea de informații formulată de AGER, atașat mai jos.

 

 

 

 

 

 

 

Acest material este realizat în cadrul proiectului ”Banii Publici sunt și Banii Mei!”, implementat de Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă AGER cu susținerea financiară din partea National Endowment for Democracy (NED).