Blog

De-a „alba neagra”, sau cum suma licitației pentru reparația havuzului la Bălți a crescut de la 2,9 mln. de lei la 4,22 mln. de lei
Revizii

De-a „alba neagra”, sau cum suma licitației pentru reparația havuzului la Bălți a crescut de la 2,9 mln. de lei la 4,22 mln. de lei

 

Autori: Vitali Cozearschi, Diana Grosu

 

Для русской версии нажмите здесь

 

La Bălți nu există prea multe atracții, iar havuzul din centrul orașului deja de mai mulți ani este locul unde își dau întâlnire îndrăgostiții, unde sunt desfășurate reuniuni și tot felul de manifestări în masă. Spre regret, așa cum se întâmplă frecvent cu obiectele situate în zonele cu imobile de elită din capitala de nord, havuzul și-a schimbat deja de mai multe ori proprietarul revenind în proprietate municipală abia în ultimii câțiva ani.

În 2014, în conformitate cu decizia Judecătoriei sectorului Botanica din mun. Chișinău și a Biroului cadastral, havuzul din Bălți a devenit proprietatea Companiei „Floxal-Plus” SRL din Sângerei. Primarul de atunci Vasile Panciuc a declarat că decizia judecătoriei din Chișinău nu este altceva decât o schemă clasică de atac raider. De altfel, conform actelor instanței de judecată, havuzul era prezentat ca o „parte a anexei adăugătoare a magazinului „Unic”.

Acest lucru a servit drept temei pentru un litigiu îndelungat de judecată, luarea deciziilor fiind tergiversată în mod artificial, iar proprietarii havuzului îl revindeau între timp unor firme-satelit. Astfel, cât a durat litigiul, „Floxal-Plus” SRL a revândut havuzul către „Liuvacen-Prim” SRL redenumită ulterior în „Mondincom-Grup” SRL.

Cu accederea noului Primar Renato Usatîi în funcție, administrația municipală a acceptat o tranzacție între proprietarii havuzului, adică „Mondincom-Grup” SRL, și Primărie, potrivit Deciziei Consiliului Municipal Bălți nr. 8/15 din 08.09.2017:

 

 

 

 

 

Esența tranzacție era că orașului îi revine havuzul, iar în schimb Consiliul Urbanistic Bălți i-a permis proprietarului să construiască anexe de proporții la magazinul universal „Unic”:

 

 

 

 

Legătura între cumpărătorul inițial al havuzului „Floxal-Plus„ SRL și „Mondincom-Grup” SRL se conturează absolut clar în Decizia Consiliului Municipal Bălți nr. 8/13 din 29.03.2018:

 

 

 

 

 

 

Conexiunea poate fi observată în numerele cadastrale identice din solicitările adresate Consiliului Municipal. Toate acestea sugerează că „Mondincom-Grup” SRL a fost creată artificial pentru tranzacția cu Primăria, or o tranzacție cu „Floxal-Plus” SRL ar fi putut genera reacții negative în societate din cauza unor litigii îndelungate între firma respectivă și conducerea municipiului.

În pofida unor speculații potrivit cărora havuzul va fi reconstruit din contul fostului proprietar aceste declarații, la fel, au rămas doar un vis fantezist, dar nerealizat al edilului de Bălți Renato Usatîi:

 

Sursa: site-ul publicației „Газета-СП”

 

După coordonarea tranzacțiilor privind transmiterea havuzului în proprietate municipală, conducerea Primăriei a organizat trei licitații pentru identificarea antreprenorului care ar efectua toate lucrările de reconstrucție. Primele două licitații au eșuat, or n-a fost depusă nicio ofertă pentru prețul indicat de 1,65 mln. lei. Doar când suma respectivă a fost majorată aproape de două ori a fost organizată o licitație completă cu numărul DC-18/2019:

 

 

 

 

Așa cum putem observa, grupul de lucru a respins o ofertă mai ieftină motivându-și decizia prin lipsa de experiență în cazul companiei „DANLEVITA” SRL, apreciind net superior experiența „EFECTIVGRUP” SRL. Totuși, la modul practic, putem constata că „DANLEVITA” SRL și „EFECTIVGRUP” SRL se aflau în condiții de egalitate, pentru că nu aveau deloc experiență în domeniul construcției de havuzuri. Totuși Primăria încheie tranzacția cu „EFECTIVGRUP” SRL oprindu-se la suma de 2 999 320 de lei:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

La rândul său, „EFECTIVGRUP” SRL a cedat contractul de subantrepriză pentru cea mai mare parte a lucrărilor consilierului municipal Boris Marcoci care are implicări serioase în deciziile privind desemnarea câștigătorilor licitațiilor municipale la Bălți:

 

 

 

 

Așa ar fi trebuit să arate havuzul după reconstrucție, potrivit documentației de proiect:

 

 

 

Evaluarea detaliată a lucrărilor de reconstrucție a havuzului efectuate în anii 2019-2020 a fost trecută în actul prezentat mai jos:

 

 

 

Aici observăm că, în realitate, lucrările pentru reparația havuzului efectuate de „EFECTIVGRUP” SRL au costat 4,22 mln. lei în loc de 2 999 320 lei, adică de 1,5 ori mai mult decât suma declarată. Acest lucru la fel este ascuns de autoritățile locale care atrag atenția asupra unei sume cu mult mai mici – de 3,3 mln. lei.

Subiectul reparației havuzului din Bălți a fost politizat chiar din start. Astfel, Renato Usatîi a promis să renoveze havuzul din contul său. Evident, refuzul componenței actuale a Primăriei de a-i acționa în judecată pe cei care au comis atacuri raider și au acaparat anterior terenul pe care este situat havuzul reprezintă un precedent extrem de negativ în care se întrevăd toți indicii de corupție. Mai mult, autoritățile din Bălți au recurs la o tranzacție cu niște businessmeni neonești oferindu-le în schimbul terenului de lângă havuz posibilitatea de a extinde clădirea „Unic”. Apar mai multe întrebări și vizavi de suma de peste 200 de mii de euro cheltuită pentru reconstrucția havuzului. Dacă ținem cont că suprafața havuzului constituie 650 m. p. atunci putem deduce că costul unui metru pătrat de havuz constituie 300 de euro. În același timp toată modificarea pe care o pot observa bălțenii este iluminatul nocturn destul de simplist și instalarea unor plăci ieftine de ceramică. Surprinde în mod deosebit suma pretinsă a cheltuielilor suportate care este umflată de practic 1,5 ori , însă autoritățile locale nu au careva obiecții vizavi de aceasta. Devine deja o tradiție ca firmele câștigătoare de licitații la Bălți să umfle prețurile cu acordul tacit al autorităților locale. Faptele expuse, la fel, demonstrează presupusele scheme de corupție existente în cadrul Primăriei Bălți.

 

Acest material este realizat în cadrul proiectului ”Banii Publici sunt și Banii Mei!”, implementat de Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă AGER cu susținerea financiară din partea National Endowment for Democracy (NED).