Autor: Olga Diaconu
Versiunea în rusă poate fi accesată aici
Concurența în achizițiile publice de lucrări poate fi denaturată la diferite etape. În unele cazuri, denaturarea concurenței are loc la etapa de proiectare a lucrărilor, atunci când proiectantul realizează proiectul în așa fel încât să determine operatorul economic care a obținut contractul să-l subcontracteze sau să achiziționeze bunuri/servicii sau lucrări de la el. Când nu există un consens între operatorul economic care a obținut contractul și proiectant, situația poate degenera în conflicte sau chiar litigii în instanțele judecătorești, ceea ce determină tergiversarea lucrărilor, ani în șir. Cel mai mult suferă cetățenii, care nu pot accesa serviciile de care au nevoie, în rezultatul tergiversării executării lucrărilor.
O situație de așa natură am întâlnit în procesul de construcție a stației de epurare a apelor uzate în volum de 22,5 m cub/zi pentru s. Cioburciu, r-nul Ștefan Vodă, din surse de la Fondul Ecologic Național. Contractul de achiziție a lucrărilor în valoare de 2 573 399,98 lei, a fost încheiat la data de 09.08.2019, în rezultatul procedurii de achiziție ocds-b3wdp1-MD-1562217133117, desfășurată de Primăria s. Cioburciu. Lucrările urmau a fi executate în decurs de 3 luni, deci până la finalul anului 2019. De atunci, termenul de executare a contractului a fost prelungit în repetate rânduri. Ultimul acord adițional a fost încheiat la data de 04.12.2022. Acesta a avut ca obiect prelungirea termenului de executare a lucrărilor până la 31.10.2023 și prelungirea valabilității contractului până la data de 31.12.2023. Motivul pentru care a fost necesară prelungirea termenului de executare a lucrărilor a fost un litigiu în instanța de judecată între operatorul economic care a obținut contractul de achiziții, Ivis Construct SRL și proiectantul lucrărilor, Tiluana SRL. Aceste motive le găsim în darea de seamă nr. 2 din 13.12.2022 din Buletinul Achizițiilor Publice (pag. 166 din BAP 100.1, https://tender.gov.md/ro/system/files/bap/2014/bap_nr_101.1_0.pdf)
Întorcându-ne la procedura de achiziție, observăm că operatorul economic desemnat câștigător nu indicase niciun subcontractant sau asociat în DUAE sau în alte acte aferente ofertei. Prin urmare, nu reiese intenția de a subcontracta proiectantul Tiluana SRL.
Obținem mai multe informații din solicitările de clarificare și răspunsurile la acestea, pe care le găsim la secțiunea „Clarificări” în sistemul Mtender. Unii potențiali ofertanți au acuzat autoritatea contractantă că ar promova operatorul economic Tiluana SRL, deoarece chiar în devizele de cheltuieli se făcea referire la denumirea acestui operator economic. Autoritatea contractantă a argumentat că Tiluana SRL ar fi fost firma care a elaborat proiectul tehnic, iar prezența denumirii în devize nu ar fi reprezentat decât faptul că aceștia sunt autorii proiectului, și nu ar fi avut niciun interes de a obține un contract. Totodată, autoritatea contractantă a mai adăugat că, indiferent cine ar fi câștigat licitația, aceștia ar fi fost nevoiți să contacteze proiectanții, ca executori de proiect și supraveghetori de autor la executarea contractului. În urma nemulțumirilor potențialilor ofertanți, denumirea Tiluana SRL a fost exclusă din devizele de cheltuieli. Excluderea denumirii Tiluana SRL din devize nu a mulțumit pe deplin operatorii economici. Aceștia au afirmat în continuare că Tiluana SRL nu ar fi proiectant, ci producător de tehnologii de epurare a apelor, însăși denumirea acestei companii fiind inclusă la compartimentul „Utilaj tehnologic”. Aceștia au considerat că Tiluana SRL ar fi fost promovată de autoritatea contractantă, ceea ce pare să sugereze că, indiferent de cine ar fi obținut contractul de achiziții publice, aceștia ar fi fost nevoiți să achiziționeze tehnologiile vândute de Tiluana SRL.
Contractul de proiectare a stației de epurare a fost încheiat între Primăria s. Cioburciu și Tiluana SRL la data de 25.08.2014 în baza unei cereri a ofertelor de prețuri. În bazele de date online, printre activitățile Tiluana SRL regăsim „Construcţiile de clădiri şi (sau) construcţii inginereşti, instalaţii şi reţele tehnico-edilitare, reconstrucţiile, consolidările, restaurările”, nu și activitatea de proiectare. În același timp, Tiluana SRL apare ca și distribuitor în Republica Moldova al tehnologiilor companiei lituaniene „August ir Ko”, care produce sisteme de epurare. În condițiile în care Tiluana SRL, ca și proiectant al stației de epurare din s. Cioburciu, r-nul Ștefan Vodă, a inclus în proiect tehnologiile al cărei distribuitor în Republica Moldova este, antreprenorul nu avea altă opțiune decât să procure aceste tehnologii de la Tiluana SRL. Ipotetic, antreprenorul ar fi putut opta pentru alte sisteme echivalente, dar avea nevoie de autorizația Tiluana SRL, care asigura supravegherea de autor a proiectului.
Din informația disponibilă pe pagina instanțelor de judecată, aflăm că pe rolul Judecătoriei Chișinău se află o acțiune inițiată în anul 2021 de Tiluana SRL către Ivis Construct privind încasarea datoriei. La un an de la prima ședință, Ivis Construct SRL a depus o acțiune reconvențională către Tiluana SRL. Următoarea ședință pentru examinarea cauzei este stabilită pentru data de 29.03.2023.
Conform prevederilor art. 37 alin. (6) din Legea 131/2015 privind achizițiile publice, în vigoare și la momentul desfășurării procedurii de achiziție, „(6) Specificațiile tehnice nu vor face referinţă la o anumită marcă comercială sau la un anumit agent economic, la un brevet, o schiţă sau un tip de bunuri, de lucrări şi de servicii, nu vor indica o origine concretă, un producător sau un operator economic concret. În cazul în care nu există un mod suficient de exact de expunere a cerinţelor faţă de achiziţie, iar o astfel de referinţă este inevitabilă, caracteristicile vor include cuvintele „sau echivalentul””. În speță, devizele de cheltuieli au făcut totuși referire la compania care comercializează anumite tehnologii/sisteme de epurare. La observația potențialilor ofertanți, denumirea Tiluana SRL a fost exclusă din devizele de cheltuieli. Totuși, specificațiile tehnice pentru utilajul tehnologic au rămas același, iar acestea corespund utilajului tehnologic al cărui distribuitor este Tiluana SRL. Ca și proiectant și supraveghetor de proiect, Tiluana SRL avea capacitatea de a influența antreprenorul să procure utilajele tehnologice al căror distribuitor este. Asta duce la încălcarea principiului asigurării concurenţei şi combaterii practicilor anticoncurențiale în domeniul achiziţiilor publice. Unul dintre efectele denaturării concurenței a fost tergiversarea proiectului cu 4 ani, timp în care locuitorii s. Cioburciu nu a beneficiat de sistemul de epurare de care aveau nevoie.
Pentru a afla mai multe despre litigiul dintre Ivis Construct SRL și Tiluana SRL, am solicitat informații pe email de la ambele companii.
La data de 02.04.2023, am recepționat următorul răspuns de la directorul general al companiei Tiluana SRL:
„Ca răspuns la informațiile solictate și întrebările expediate vreau sa vă comunic următoarele:
Tiluana SRL a prestat servicii de proiectare către primăria s. Cioburciu în anul 2014 în baza unui contract. Conform condițiilor tehnice a beneficiarului, a fost elaborat proiectul care după expertizare și verificare a fost transmis beneficiarului. Pentru prestarea serviciilor de proiectare Tiluana SRL a angajat proiectant licențiat care și actualmente este în calitate de manager de proiect.
La semnarea contractului cu Ivis construct SRL, conform «Regulamentului cu privire la monitorizarea obiectivelor în construcție de către autorul proiectului» Tiluana SRL a fost contractata de primăria s. Cioburciu pentru prestarea serviciilor de monitorizarea obiectivelor în construcție de către autorul proiectului conform NCM A.07.03-2002. (aceste servicii fiind la moment neachitate de primăria s. Cioburciu).
Tiluana SRL la solicitarea Ivis Construct SRL a vîndut stația de epurare către Ivis Construct în Ianuarie 2020 cu condiția că comanda se primește fără avans și că plata se va efectua în decurs de 10 zile din ziua livrării în s. Cioburciu astației de epurare. În final plata pentru stația livrată a fost efectuată peste 7 luni și doar după ce banii au fost transferați de primăria s. Cioburciu, ceea ce confirmă ca Ivis construct SRL nu dispunea de sursele proprii la demararea proiectului dat. Vreau sa menționez că acest tip de stație de epurare se produce de mai multe companii, avînd ca bază metoda biologică de curățare a apelor. Acest aspect a dat posibilitate să fie contactați și contractați mai mulți producători care vînd sau produc același tip de utilaje care a fost inclus în proiectul pentru s. Ciobruciu.
Peste 7 luni după livrarea stației Ivis construct SRL sa adresat catre Tiluana SRL cu solicitare sa fie prestate servicii de montare, reglare si punere în funcțiune a stației. In august 2020 Tiluana SRL a transmis către Ivis construct un model de contract de prestare a serviciilor de montare, reglare si punere în funcțiune a stației. Ivis construct a venit cu solicitarea sa nu fie obligatoriu un avans în mărime de 50% din suma contractului, din motiv că Ivis construct SRL nu dispune de mijloace banești. Cu acceași solicitare a venit și primarul s. Cioburciu, care a promis că Ivis construct SRL se va achita pentru serviciile de montare imediat cum acestea vor fi executate de Tiluana SRL.
În septembrie 2020 stația de epurare a fost montată, testată și pornită de angajații Tiluana SRL, dar la momentul finalizării etapelor 1 si 2 de montare, Ivis construct a refuzat să primească aceste lucrări și a încercat prin intermediul primarului s. Cioburciu sa contacteze producătorul ca acesta să detașeze angajați pentru etapa finală de reglare și dare în exploatare a stației din s. Cioburciu. După mai multe somații expediate către Ivis construct SRL, Tiluana SRL sa mers în instanța de judecată să încaseze suma datorată.
Asemenea vreau sa vă informez că Tiluana SRL a primit mai multe scrisori în calitate de autor de proiect de la primarul s. Cioburciu prin care acesta solicită să fie acceptate procesele verbale de lucrări executate cu lucrarări care nu au fost executate, executate necalitativ sau cu abateri de la proiect, ceea ce duce la creșterea costului proiectului.
Tiluana SRL în calitate de autor de proiect nu acceptă abateri de la proiect și încercari de a majora costul proiectului de IVIS Construct și actualul primar a s. Cioburciu, care prin diferite metode forțează și intimidează Tiluana SRL să accepte toate neregulile și abaterile de la proiect.
Reesind din cele expuse constatăm că primarul s. Cioburciu protejează Ivis construct SRL.
Nu se poate vorbi de o conlucrare cînd un grup de personae încearcă să delapideze fondul ecologic de bani.
Acest material este realizat în cadrul proiectului ”Banii Publici sunt și Banii Mei!”, implementat de Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă AGER cu susținerea financiară din partea National Endowment for Democracy (NED).