Blog

Fileu de pește pe cale să expire pentru grădinițele din Chișinău, cumpărat de DGETS prin achiziții secrete
Revizii

Fileu de pește pe cale să expire pentru grădinițele din Chișinău, cumpărat de DGETS prin achiziții secrete

Autor: Diaconu Olga

Atunci când unele produse alimentare nu se mai vând pe piață, fie din cauza calității inferioare sau termenului de valabilitate pe cale să expire, unii operatori economici reușesc să le comercializeze instituțiilor de învățământ sau de educație timpurie. „Ce e mai bun – copiilor”, s-ar putea spune. Așa s-a întâmplat că Direcția Generală Educație Tineret și Sport a acceptat o ofertă pentru fileu de pește care expiră în aprilie 2021 pentru copiii din grădinițele din Chișinău, deși în documentația de atribuire fusese stipulat că perioada de livrare ar fi până la 30.06.2021.

În cadrul licitației nr. ocds-b3wdp1-MD-1604412597810 pentru produse alimentare necesare pentru instituțiile de educație timpurie din mun. Chișinău pentru perioada anului ianuarie – iunie 2021, Direcția Generală Educație Tineret și Sport și-a propus să achiziționeze 113 775 kg de fileu de pește, cu valoarea estimată de 7 622 925 lei, fără TVA. Specificațiile pentru acest produs erau următoarele: fileu de pește neglazurat (fără gheață) fără piele, greutatea 120-200 gr/bucata. Se livrează cu transport care necesită regim termic special, abalat a cite 2-5 kg în politilenă și cutii de carton.

 

 

 

                                                                                                                       

În rezultatul examinării ofertelor, a fost desemnată câștigătoare oferta operatorului economic „Pascolina” SRL. Examinând oferta „Pascolina” SRL, produsul ofertat de această companie pare a corespunde exact specificațiilor, acestea fiind efectiv copiate de pe specificațiile elaborate de autoritatea contractantă. Dacă examinăm anexele la ofertă, și anume certificatul de conformitate prezentat de „Pascolina” SRL, observăm că este vorba despre un alt produs de pește, și anume file de merluciu congelat în pungi din polietilena în formă de baton cu masa netă (1,5-1,8)kg. Aceste specificații nu corespund documentației de atribuire, fiind vorba despre un alt produs, de calitate inferioară. Termenul de valabilitate al produsului respectiv expiră în luna aprilie 2021, deși autoritatea contractantă își propune să achiziționeze produse alimentare necesare până în luna iunie 2021. Respectiv, „Pascolina” SRL nu a prezentat acte care ar demonstra capacitatea de a livra fileu pește pentru perioada aprilie – iunie 2021, întrucât termenul de valabilitate al fileului de pește pe care îl are în stoc expiră în aprilie 2021, conform certificatului de conformitate.

 

 

Rezultatele achiziției pentru loturile 9 și 10 au fost contestate la ANSC. Contestatarul a elucidat în modul următor diferența dintre produsul solicitat de autoritatea contractantă și cel pus la dispoziție de „Pascolina” SRL. 

 

„Fileul de merluciu întreg (Poza nr. 1) are o calitate superioară față de fileul de merluciu în baton (Poza nr. 2). Ultimul este făcut din resturi de merluciu care nu pot fi folosite la producerea fileului întreg, fapt ce explică diferența de preț. Mai mult de atît, întrucît peștele merluciu în baton este mărunțit, acesta nu poate fi pregătit în aceleași condiții și pentru aceleași rețete ca fileul de merluciu întreg. Prin urmare fileul de merluciu în baton nu poate fi considerat drept substituent fidel al fileului de merluciu întreg cu masa 120-200 gr/bucata”

În contestație s-a mai menționat că „Pascolina” SRL a mai livrat anterior instituțiilor de educație timpurie din subordinea Direcției Educație, Tineret și Sport s. Centru pește merluciu în baton, deși documentația de atribuire prevedea livrarea de “Fileu de merluciu neglazurat, congelat, cu greutatea de 100-200 gr/buc”. Referitor la contractele similare încheiate pe parcursul anilor 2020, la solicitarea operatorului economic contestatar, reprezentantul IET nr. 46 a confirmat că anterior, primiseră fileu de merluciu ambalat sub formă de baton, care în timpul preparării capătă o consistență dură, se simte miros străin neplăcut, iar copiii nu îl preferă.

 

În rezultatul constatării mai multor neconformități în oferta câștigătoare a operatorului economic „Pascolina” SRL, ANSC anulat decizia de atribuire pentru loturile de pește merluciu și a dispus reexaminarea ofertelor prin Decizia Nr. 03D-53-21 Data: 01.02.2021. 

Totuși Direcția Generală Educație Tineret și Sport nu a așteptat emiterea Deciziei ANSC, și a, încheind contracte de valoare mică pentru achiziționarea de pește fileu cu operatorul economic „Pascolina” SRL.  Încheierea contractelor de achiziție se confirmă prin scrisoarea șefului adjunct al DGETS, Andrei Păvăloi din 28.01.2021, deci mai devreme decât emiterea deciziei ANSC. Acest lucru denotă sfidarea intenționată a dispozițiilor ANSC de către DGETS. Motivul invocat este evitarea perturbării alimentării copiilor prin lipsa în meniu a peștelui (care expiră foarte curând și respectiv nu va mai putea fi comercializat).

Șeful adjunct al DGETS, Andrei Păvăloi a refuzat, în mod ilegal, să pună la dispoziție copiile de pe contractele de achiziții, motivând că acestea ar conține date ce constituie secret comercial. În calitate de executor al scrisorii apare Tatiana Oboroc. Acest refuz contravine Legii 131/2015 privind achizițiile publice, care garantează principiul transparenței în achizițiile publice, reieșind din interesul cetățenilor de a cunoaște despre modul de urilizare a banilor publici.

 

 

 

Fileul de pește livrat de „Pascolina” SRL arată ca în poza de mai jos, în care se observă inclusiv că acesta a fost produs la data de 04.05.2019, termenul de valabilitate fiind de 24 de luni.

 

Felul cum arată fileul comercializat de „Pascolina” SRL se mai poate vedea și în video de mai jos:

  1. https://www.youtube.com/watch?v=y52kDFAQR7k 2. https://www.youtube.com/watch?v=cqpBBbvDjnk&feature=youtu.be

Conform inscripției din aceste materiale video, termenul de valabilitate al peștelui este aprilie 2021.

 

 

Acest material este realizat în cadrul proiectului ”Banii Publici sunt și Banii Mei!”, implementat de Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă AGER cu susținerea financiară din partea National Endowment for Democracy (NED).