Blog

În plină pandemie, Poliția de Frontieră vrea să procure echipament și uniforme de peste 13 milioane de lei
Revizii

În plină pandemie, Poliția de Frontieră vrea să procure echipament și uniforme de peste 13 milioane de lei

 

Autor: Carolina Chirilescu

În plină pandemie, Poliția de Frontieră vrea să folosească banii din caznaua statului pentru 500 de bucăți de centure din piele cu cataramă, 30 de perechi de cizme din piele pentru trupa de fanfară, circa 2. 186. 287 de lei pentru costume de ceremonie/serviciu pentru femei și bărbați, 1. 446. 266 de lei pentru încălțăminte sportivă și altele accesori și articole vestimentare.

În timp ce Republica Moldova se confruntă cu pandemia Covid-19 care seceră zeci de vieți omenești zilnic, iar economia statului se confruntă cu o criză de nedescris, pentru Poliția de Frontieră prioritare sunt articolele vestimentare și echipamente, îndeosebi pentru trupa de fanfară.

Conform informației din sistemul MTender, Poliția de Frontieră a inițiat pe 16 martie o procedură licitație cu nr. ocds-b3wdp1-MD-1615884514691, privind procurarea a unui lot de îmbrăcăminte de uz profesional, îmbrăcăminte specială de lucru şi accesorii de peste 13 milioane de lei. Ofertele sunt așteptate până pe 1 aprilie.

Centură din piele cu cataramă, articole din tricot pentru trupa de fanfară, încălțăminte de campanie – bocanci de iarnă/vară, uniforma de campanie, pelerina de ploaie, echipament sportiv, uniforma de serviciu – cămașă pentru femei/bărbați, palton din postav cu guler de astrahan detașabil, papuci, fes tricotat, scurtă de campanie (iarnă), tricouri, cizme din piele naturală de iarnă (p/u trupa de fanfarei), uniforma de ceremonie/serviciu, căciulă de astrahan de culoare brumărie (p/u trupa de fanfarei) și alte articole în sumă de 13. 072. 516 de lei.

În 2020, Poliția de Frotieră, la fel, a inițiat o procedură de achiziție de echipament și uniforme de peste 12 milioane de lei.

Conform site-ului mtender.gov.md, licitația cu nr. ocds-b3wdp1-MD-1594796216258 a fost inițiată pe 15 iulie 2020, iar pe 20 august a avut loc calificarea ofertanților. Din sursa respectivă aflăm că multe dintre ofertele parvenite au fost acceptate de către Inspectoratul General al Poliției de Frontieră al MAI.   

Și site-ul Agenției Achiziții Publice ne demonstrează că în lunile octombrie și noiembrie 2020, au fost încheiate mai multe contracte de achiziție de echipamente și uniforme. Mai exact 13 contracte în sumă de 10.952.736 de lei. Sursa Agenția Achiziții Publice ne arată că autoritatea contractantă a încheiat acorduri de majorare cu trei dintre operatori economici desemnați câștigători. Este vorba despre Instacon SRL, ICS CRISTINA MOLD ROM SIMPEX SRL, POWERS EMBROIDERY SRL.

https://tender.gov.md/ro/contracte-atribuite?field_num_rul_procedurii_value=ocds-b3wdp1-MD-1594796216258&field_operator_economic_value=&field_autoritatea_contractant__value=&field_obiectul_achizi_iei_value=&field_cpv3_ca_tid=&field_data_documentului_value[min][date]=&field_data_documentului_value[max][date]=&field_raion_tid=All&field_idno_ca_value=&fbclid=IwAR3h2PzCw3rRzYtio02fHdMU0Kij6wWjB4uLwBci0s1Gi8S4GlqS688i6ro

 

 

Achizițiile de sute de mii de lei pe timp de pandemie au fost și anterior o prioritate pentru Poliția de Frontieră. În mai 2020, când pandemia Covid-19 a provicat o criză economică majoră în Republica Moldova, Poliția de Frontieră iniția o licitație în valoare de 580 de mii de lei pentru procurarea mobilei. Potrivit actelor publicate de instituție, urma să fie cumpărate și două mese de tenis. La fel au se dorea mobilier pentru birourile conducătorilor, 54 de dulapuri metalice pentru vestiare, mobilă de bucătărie, 20 de paturi pentru o persoană și supraetajate, saltele pentru acestea, 10 safeuri și două mese de tenis. Pe pagina Agenției Achiziții Publice apar următoarele contracte încheiate în rezultatul procedurii de achiziții respective:

 

 

Acest material este realizat în cadrul proiectului ”Banii Publici sunt și Banii Mei!”, implementat de Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă AGER cu susținerea financiară din partea National Endowment for Democracy (NED).