Blog

Lenjerie murdară de 6 milioane de lei la Spitalul Clinic Bălți
Revizii

Lenjerie murdară de 6 milioane de lei la Spitalul Clinic Bălți

 

Autor: Diana Grosu, Daniela Răileanu

 

La începutul fiecărui an bugetar, instituțiile publice planifică procedurile de achiziții publice pentru anul ce urmează. Consiliul administrativ al Spitalului Clinic Bălți,  a aprobat, prin Decizia din 03.06.2020 Planul de achiziții publice pentru anul 2020, cu 6 luni trecute din 2020. Conform Planului au fost planificate 125 de poziții de achiziții, dintre acestea 67 achiziții de bunuri, 4 de servicii și 54 de lucrări, cu suma estimativă de 71 529 851,12 lei. 

Pentru achiziția publică cu obiectul Serviciile de spălătorie și închiriere a lenjeriei au fost bugetați      5 472 000.00 MDL fără TVA, și 6 566 400 MDL cu TVA (https://mtender.gov.md/plans/ocds-b3wdp1-MD-1582018679996). În calitate de ofertant s-a prezentat doar agentul economic SRL DREAMGREEN, cu care s-a încheiat contract pentru anii 2020-2022 la data de 16.03.2020 (https://e-licitatie.md/contract-notice/award/178171?fbclid=IwAR2DvSln-xFb-MOjh_HpHkDfqBE4lDUgmS0pFzNpaJca7kWM4UzkJb3o12I).  DREAMGREEN oferă servicii de spălătorie și închiriere a lenjeriei, însă este licențiată și  în activități farmaceutice – import, fabricare, comercializare, asistență tehnică, reparația dispozitivelor medicale și a  opticii, conform Registru de Stat al Unitatilor de Drept. Fondatoarea firmei, Mudrea Cristina, a încheiat contracte cu încă un șir de instituții (https://openmoney.md/companies/1017600015230?tab=contracts).

Conform datelor publicate pe pagina infobase.md, aflăm că profitul net al companiei a crezut considerabil în 3 ani, dacă în anul 2017 DREAMGREEN era în minus -85,80 mii, în anul 2019 profitul net s-a ridicat la 3,62 milioane MDL (https://www.infobase.md/ro/companies/1017600015230/srl-dreamgreen). 

 

 

 

1.1. Ofertele electronice primite (https://mtender.gov.md/ru/tenders/ocds-b3wdp1-MD-1582018679996?tab=bids&fbclid=IwAR1jSNOTjGaGgB7C6_6NWEmJddzJoD75UdoDAbE_x5GALgl33_eKOcw4bfY

De asemenea, Cristina Mudrea a fost implicată anterior în investigații jurnalistice privind afacerea SRL “Cristal clean”, la care este co-fondatoare. Afacerea era acuzată de acapararea comenzilor spitalelor pe baza relaţiilor de rudenie ale fondatorilor acesteia cu Vladimir Hotineanu, ex-preşedintele Comisiei parlamentare protecţie socială, sănătate şi familie. Deși oficialul nega orice legătură cu această firmă, postările și comentariile de pe Facebook demonstrează contrariul (https://www.zdg.md/investigatii/ancheta/srl-cristal-clean-o-afacere-curata-a-familiei-hotineanu/). 

 

 

 

 

 “Cristal Clean” și “DREAMGREEN” nu sunt singurele afaceri ale lui Cristina Mudrea, ea fiind co-fondatoarea altor companii asemănătoare. 

 

 

 

 

Pentru anul 2020, agentul economic SRL DREAMGREEN ocupă primul loc după valoare contractelor la Spitalul Clinic Bălți, fiind urmat de M-INTER-FARMA cu 4 313 716,00 MDL și pentru care au fost trimise 23 de oferte de la furnizor.  

 

 

 

Din Raportul de monitorizarea a achizițiilor publice realizate de către IMSP Spitalul Clinic Bălți

 

 

Conform datelor, spălarea unui kg de lenjerie la DREAMGREEN costă 16,80 lei, iar închirierea unui kg de lenjeriei ajunge la suma de 22,20 lei.  

 

 

 

Observând o astfel de sumă bugetată doar pentru serviciile de spălătorie și închiriere a lenjeriei, putem presupune că cel puțin la acest capitol nu ar trebui să apară dificultăți. Însă un articol publicat în presa locală, în luna iulie a anului curent, a demonstrat contrariul. Pacienții se plâng de condiții sanitare necorespunzătoare în Departamentului de Pediatrie a Spitalului Clinic Bălți. Au fost făcute publice poze ce prezintă saltele și lenjerie murdară, precum și insecte moarte pe așternuturi.

 

 

 

 

Șefa departamentului a specificat că acest incident a fost o excepție și că saltelele sunt dezinfectate după fiecare pacient. Pentru incidentul cu salteaua murdară au fost aplicate mai multe pedepse financiare lucrătorilor medicali, care, de fapt, trebuiau aplicate furnizorului ce nu și-a îndeplinit obligațiile contractuale. “Excepția” însă s-a repetat în luna august a acestui an, când în presa locală a apărut o înregistrate video și imagini de la Secția pentru copii în care gândacii mișunau pe pereții salonului, iar condițiile sunt departe de a fi corespunzătoare. Iar acestea nu sunt singurele dăți în care pacienții se plâng de condiții insalubre în instituția medicală. 

Astfel apare întrebarea: este acest șir de incidente simple excepții, sau atitudinea nepăsătoare a administrației Spitalului Clinic Bălți? De ce cu un buget de milioane, pacienții nu pot avea parte de condiții decente? De ce spitalul închiriază lenjerie? Este mai convenabil să închiriezi sau să achiziționezi propria lenjerie?

Reamintim că pentru serviciile de spălătorie și închiriere a lenjeriei au fost bugetați  6 566 400 MDL pentru doi ani din banii publici, iar compania DREAMGREEN nici nu a avut concurență pe piața prestărilor de servicii. 

Din punctul nostru de vedere ar fi mai eficient și mai ieftin dacă serviciile de spălătorie ar continua în cadrul spitalului, așa cum a fost mereu. Considerăm că transportul lenjeriei murdare la Chișinău și curățarea lor la prețuri exagerate, este o cheltuială irațională a banilor publici. 

 

 

Acest material este realizat în cadrul proiectului ”Banii Publici sunt și Banii Mei!”, implementat de Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă AGER cu susținerea financiară din partea National Endowment for Democracy (NED).