Blog

Licitaţie dubioasă pentru reparaţie de lux la Academia de Poliţie
Revizii

Licitaţie dubioasă pentru reparaţie de lux la Academia de Poliţie

 

Autor: Julieta Savițchi

 

 

Academia de Poliţie „Ştefan cel Mare şi Sfânt” a semnat la 16 septembrie un contract în valoare de 16.574.098 de lei cu întreprinderea SRL Lorascom pentru efectuarea lucrărilor de reparaţie „conform necesităţilor”. Licitaţia a fost una la galop, cu un singur participant, iar contractul a fost semnat la puţin peste o lună după publicarea anunţului de intenţie privind licitaţia deschisă. Mai mult, firma Lorascom care aparţine unui ex-vicepreşedinte al raionului Criuleni a câştigat anterior şi alte licitaţii dubioase organizate de Academia de Poliţie.

 

 

 

 

Anunţul de Intenţie şi Caietul de Sarcini

Anunţul privind licitaţia pentru achiziţionarea lucrărilor de reparaţie a fost publicat la data de 5 august 2021, preţul de start fiind de 16.012.971, fără TVA. Licitaţia a fost împărţită în două loturi. În primul caz este vorba de blocurile de pe strada Sfânta Vinere, iar în al doilea caz, despre blocul principal de pe strada Gheorghe Asachi din Chişinău.

Conform condiţiilor impuse de către organizatorii licitaţiei, lucrările urmează să se desfăşoare în plină perioadă de desfășurare a procesului de studii, începând cu data de 30 septembrie şi să se termine la 27 ianuarie 2022.

Termenul limită a expedierii invitațiilor de prezentare a ofertelor sau de participare către candidații selectați a fost stabilit pentru data de 19.08.2021.

În Caietul de sarcini, pe lângă celelalte lucrări de reparaţie capitală, au fost incluse tavane suspendate, pardoseli din porțelanat de calitate superioară şi placaje din marmură mozaic, instalarea dispozitivelor automat pentru închiderea uşilor.

 

 

Firmă „de a casei”

Întreprinderea Lorascom este înregistrată în satul Cimişeni raionul Criuleni şi o are ca fondator şi administrator pe Mariana Cotoman, soţia lui Vitalie Cotoman, fost vicepreşedinte al raionului Criuleni şi consier raional local. Familia mai deţine încă o întreprindere, EMMA&CO Proservicii SRL, la fel înregistrată pe numele Marianei Cotoman. Din cauza acestor întreprinderi, Vitalie Cotoman a ajuns în vizorul Autorităţii Naţionale de Integritate (ANI), pentru că funcţionarul nu a declarat întreprinderile care au câştigat mai multe licitaţii bănoase în Criuleni.

La 26 iunie 2020, ANI a dispus încetarea controlului averii şi al intereselor personale iniţiat în privinţa lui Cotoman Vitalie pe motiv că „nu s-a constatat diferenţă  substanţială între averea şi veniturile dobândite de Cotoman Vitalie în timpul exercitării mandatului de vicepreşedinte al raionului Criuleni”.

Licitaţia din anul curent nu este singura licitaţie câştigată de firmele lui Cotoman la Academia de Poliţie, doar în anul trecut câştigând trei contracte. Astfel, firma Lorascom a obţinut un contract de 298.097, fiind înregistrat drept contract de mică valoare, pentru lucrările de instalare a ferestrelor din termopan.

Un alt contract de mică valoare, în valoare de 299,911 lei Academia de Poliţie l-a semnat cu  EMMA&CO Proservicii SRL, pentru lucrările de căptuşire a pereţilor cu ghips-carton.

Cel de al treilea contract a fost câştigat de Lorascom SRL în urma unei licitaţii pentru efectuarea lucrărilor de reparaţie în valoare de 7.709.656 lei.

 

Nereguli trecute cu vederea

Contractele dubioase ale Lorascom cu Academia de Poliţie au mai fost în vizorul AGER. Într-un raport al organizaţiei se menţionează că în procedura de licitație nr. ocds-b3wdp1-MD-1595509103534, privind achiziționarea de lucrări de reparație a cazarmei, cu valoarea estimată de 7 558 515 lei, fără TVA, ofertanții au prezentat contracte individuale de muncă pentru angajați, fără a depersonaliza datele cu caracter personal, cum sunt numele sau codurile IDNP, dar și alte detalii confidențiale.

Aceeași autoritate contractantă, Academia de Poliţie a MAI, a aplicat eronat prevederile cu privire la DUAE și în procedura de licitație deschisă pentru achiziționarea de lucrări de reparație a cazarmei, nr. ocds-b3wdp1-MD-1595509103534. În procesul de evaluare, autoritatea a atribuit contractul de achiziții Lorascom SRL, deși acest operator nu a atașat DUAE la oferta depusă.

Această omisiune a autorității a fost constatată și de ANSC în Decizia nr. 03D-665-20 din 11.09.2020. Conform deciziei enunțate, „… având în vedere că operatorul economic desemnat câștigător nu a atașat inițial la ofertă DUAE, în temeiul normelor imperative menționate supra, Agenția apreciază ca fiind neîntemeiată acțiunea autorității contractante de a solicita și a accepta de la operatorul economic Lorascom SRL documente de calificare suplimentare, în măsura în care ultimul nu a depus DUAE, or potrivit pct. 38.1 din Documentația standard pentru realizarea achizițiilor publice de lucrări, examinarea documentelor de către autoritatea contractantă se va efectua în baza informațiilor prezentate de către operatorii economici în DUAE, parte componentă a documentației de licitație

ANSC a mai reiterat obligativitatea documentației de atribuire, atât pentru operatorii economici care depun oferte, cât și pentru autoritatea contractantă, respectiv inadmisibilitatea acceptării unei oferte care nu corespunde documentației de atribuire.

Nu s-au isprăvit cu un veceu

Pe data de 18 mai 2018, în perioada când Vitalie Cotoman era vicepreşedinte al raionului Criuleni, Consiliul raional Criuleni  a votat alocarea unei sume de 550 de mii de lei pentru construcţia unui veceu la liceul din satul Jevreni. Licitaţia a fost câştigată de SRL Lorascom. La sfârşitul anului 2018 întreprinderea a pus fundaţia la viitorul nod sanitar.

La data de 6 august 2019, peste un an şi patru luni de când veceul vechi al şcolii s-a prăbuşit, construcţia nouă se mai afla la etapa fundaţiei.

 

 

 

 

Pe data de 29 august, 2019, după ce scandalul a ajuns în presă, pe fundament a ajuns o construcţie modulară din metal şi plastic, care se numeşte veceu modular, instalat pentru necesităţile a 105 elevi.

Construcţia a fost dotată cu podea din teracotă, conectată la reţelele electrice şi cele termice ale şcolii, la apeduct şi la groapa de stocare a deşeurilor.

În total, veceul de la gimnaziul Jerveni a ajuns să coste 783 mii 800 lei.

 

 

 

 

 

 

Acest material este realizat în cadrul proiectului ”Banii Publici sunt și Banii Mei!”, implementat de Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă AGER cu susținerea financiară din partea National Endowment for Democracy (NED).