Blog

Primăria Pruteni, Fălești scoate bani din rezervă pentru a procura un automobil în valoare de 235.000 de lei, în timp ce copiii din comună nu au transport să ajungă la grădinița din localitate
Revizii

Primăria Pruteni, Fălești scoate bani din rezervă pentru a procura un automobil în valoare de 235.000 de lei, în timp ce copiii din comună nu au transport să ajungă la grădinița din localitate

Autor: Carolina Chirilescu

 

Noutatea că primăria Pruteni din raionul Fălești intenționează să procure un automobil pentru APL a stârnit nemulțumiri în localitate, mai ales că banii pentru această achiziție vor fi luați din rezervă.

La începutul lunii martie, la inițiativa primăriței Angela Axenti, consilierii au discutat, în cadrul unei ședințe, despre necesitatea procurării unui automobil pentru primărie în valoare de 250.000 de lei. Unii consilieri nu au fost de acord, menționând că în localitate există alte probleme grave de rezolvat cu acești bani. Ședința a fost filmată, însă ulterior unul dintre consilieri a cerut celor care dețin imagini video să fie șterse. Inițial câțiva consilieri au propus să fie procurat un automobil cu 12 locuri ca să fie transportați copiii din localitate la grădinița din satul vecin, însă inițiativa nu a fost susținută.

 „Noi, de 1 an si jumatate ne luptăm cu Primarul Comunei Pruteni să respecte legea, dar în zadar. În legătură cu automobilul, a fost propunerea, din partea consilierilor, să procure un automobil cu 12 locuri, ca să poată transporta copiii din trei sate, la grădiniță și totodată să presteze servicii la Primărie. Însă, hotărârea fermă a primarului și celor 6 consilieri devotați dnei primar au găsit de cuviință să-i cumpere automobil în sumă de 250 000 de lei primarului”, menționează Iacob Grigori – consilier local.

La fel, dl Iacob spune că localitatea are nevoie de iluminare stradală, fapt cerut de consilieri și inițiat fără concurs de către primară.

 „Am fost mințiți că se va organiza concursul, ca mai apoi să aflăm că încep lucrările de iluminare stradală, fără nici o explicație. Dacă făcea după lege și organiza concursul, economiseam 50 – 60 mii lei”, spune consilierul.

Copiii nu au o grădiniță iar bătrânii trebuie să parcurgă 20 de kilometri pentru a ajunge la medic

Conform localnicilor, aceștia sunt nevoiți să parcurgă 20 de kilometri ca să ajungă la medicul de familie din satul Chetriş. 

„De la prima ședință de când a intrat în funcție Doamna primar, am insistat să se facă porțiunea de drum de unde trebuie să meargă la școală, la grădiniță 20 de copiii, dar nimic”, spune Ina Brinzi.

Igor Sârbu susține că persoana care a filmat ședința unde s-a hotărât procurarea automobilului a fost somată, de unul dintre consilieri, să șteragă acel video.

„Ca să înţelegeţi ca sunt foarte multe probleme provocate de actualul edil de Pruteni, iluminare stradală – fără licitaţie, angajarea în funcţie de conducere – fără avize şi fără concurs, îngradirea accesului liber la informaţie de interes public, scutiri la plata de arendă unor agenţi economici.

În 20 de secunde s-a hotărât procurarea maşinii, se ştia şi de unde de luat bani, din rezervă, fără nici un argument.

Chiar dacă doamna primar avea deja oferte de prin saloane, această întrebare nu a fost expediată consilierilor în ordinea de zi, a fost introdusă abia înainte de începerea şedinţei.

Totodată persoana care a înregistrat şedinţa a fost somată să şteargă toată informaţia de interes public.

Plus la asta a fost şters video-ul transmis online, de pe pagina Primăria comunei Pruteni”, susține Sârbu.

Contrar scandalului, nemulțumirilor, primăria Pruteni a inițiat procedura de procurare a unui automobil în valoare de 235.000 de lei

Conform site-ului mtender.gov.md, pe 7 aprilie 2021, primăria Pruteni a inițiat procurarea unui automobil în valoare de 235.000 de lei, persoana de contact fiind însuși primara localității, Axenti Angela https://mtender.gov.md/tenders/ocds-b3wdp1-MD-1617773907699?tab=contract-notice.

Depunerea ofertelor se așteaptă până pe 20 aprilie, iar pe 21 aprilie ora 15:00 va avea loc licitația electronică.

Conform specificațiilor tehnice, automobilul trebuie să fie produs în 2021,(nou neutilizat); Tip caroserie – Sedan; Culoare – Gri inchis me; Tip cutie de viteze – manuală, 6 +1 trepte; Nivel de poluareEuro 6; Capacitate rezervor – minim 50 litri; Garanție minim 3 ani sau 100 000 km parcursi.

 

Acest material este realizat în cadrul proiectului ”Banii Publici sunt și Banii Mei!”, implementat de Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă AGER cu susținerea financiară din partea National Endowment for Democracy (NED).