Autor: Olga Diaconu
Direcția Generală Mobilitate Urbană (DGMU) și, implicit, primăria mun. Chișinău, și-au propus să soluționeze problema nodului rutier din str. Ismail, fără a desfășura consultări publice sau studii de fezabilitate. În loc să găsească soluții pentru a fluidiza traficul, autoritățile vor să instaleze semafoare inteligente.
De-a lungul anilor, nodul rutier de pe str. Ismail reprezintă o provocare pentru șoferi. Din cauza fluxului mare de mașini și complexității intersecțiilor, mereu se crează ambuteiaje la orice oră a zilei. De peste 20 de ani se caută soluții pentru fluidizarea traficului rutier în această zonă. În viziunea experților, o soluție ar fi construcția unui nod rutier denivelat, (noi.md). Acum câțiva ani, se vorbea despre un studiu de prefezabilitate pentru reconstrucția nodului rutier Ismail – Calea Moșilor și Calea Basarabiei – Vadul lui Vodă, care urma a fi actualizat până în 2018, astfel ca proiectul să fie finanțat și implementat în 2019 – 2020 (FLUIDIZAREA TRAFICULUI RUTIER ÎN MUNICIPIUL CHIȘINĂU, ACȚIUNI PLANIFICATE). Nu regăsim soluții pentru această problemă în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă Chișinău 2030.
Mai nou, soluția adoptată de autoritățile municipale pentru nodul rutier din str. Ismail este instalarea semafoarelor inteligente în intersecțiile cu sens giratoriu. La data de 1 iulie 2024, DGMU a încheiat contractul de achiziție de lucrări de proiectare și construcție a obiectivelor semaforice la nodul rutier din str. Ismail, mun. Chișinău, cu compania „NetSistem” SRL, în rezultatul procedurii de licitație nr. ocds-b3wdp1-MD-1716977844170. Suma contractului este de 13 618 343,65 lei, cu TVA.
Potrivit anunțului de participare, obiectul licitației a fost alcătuit dintr-un singur lot, care conținea:
- Proiectarea obiectivelor semaforice la nodul rutier str. Ismail – str.Calea Moșilor – str. Calea Basarabiei – str. Varnița – str. Uzinelor – str. Vadul lui Vodă – str. Tudor Vladimirescu, mun. Chișinău – valoare estimativă de 1 634 450,00 lei, fără TVA;
- Construcția obiectivelor semaforice la Nodul rutier str. Ismail – str. Calea Moșilor – str. Calea Basarabiei – str. Varnița – str. Uzinelor – str. Vadul lui Vodă – str. Tudor Vladimirescu, mun. Chișinău – valoare estimativă de 10 020 300,00 lei, fără TVA.
Autoritatea contractantă a lăsat în sarcina agentului economic obligațiile de proiectare, de obținere a avizelor și autorizațiilor necesare pentru finalizarea proiectului. Lucrările preconizate sunt următoarele:
- Construcția obiectivului semaforic la intersecția str. T. Vladimirescu – Vadul lui Vodă – Uzinelor – Ismail, mun.Chișinău
- Construcția obiectului de semafoare la intersecția str. Ismail – Varnita – Calea Basarabiei
- Construcția obiectului semaforic la intersecția str. Calea Moșilor – Ismail, mun. Chișinău
- Construcția obiectului semaforic la intersecția str. Varnița – Calea Basarabiei, mun. Chișinău
- Construcția obiectivului semaforic „Trecerea Pietonală „Gara de Nord”
- Construcția obiectului semaforic „Trecerea Pietonala „Vismos”, mun. Chișinău
- Construcția obiectului semaforic „Trecerea pietonala SAC „Lukoil””, mun.Chișinău
Termenul stabilit de executare a contractului a fost de 6 luni, începând cu momentul înregistrării contractului. Având în vedere că a fost raportat cu data de 01 iulie 2024, termenul de executare expiră la finalul lunii decembrie.
De asemenea, termenul pentru construcția obiectivelor de semafoare la nodul rutier de pe st. Ismail a fost de 6 luni, începând cu momentul înregistrării contractului. Având în vedere că a fost raportat cu data de 1 iulie 2024, expiră la finalul lunii decembrie.
La data de 1 august 2024, a fost eliberat certificatul de urbanism cu nr. CU-0003563 cu destinația „Construirea obiectivelor semaforice amplasate pe nodul rutier str. Ismail-Calea Moșilor – Calea Basarabiei – str. Varnița – str. Uzinelor – str. vadul lui -Vodă – str. Tudor Vladimirescu” (info aici). Certificatul de urbanism ne-a fost pus la dispoziție la cerere de Direcția Generală Arhitectură, Urbanism și Amenajarea Teritoriului a mun. Chișinău. În anexe, vedem și planul de amplasare a obiectivului.
Noi am identificat mai multe probleme în procesul de planificare:
Lipsa unor consultări publice și/sau abordării multilaterale a problemei
Identificarea unei soluții pentru fluidizarea traficului în zonă ar trebui să implice studii ample, care să ia în considerație mai multe aspecte, cum ar fi fluxul de vehicule și pasageri, liniile de cale ferată, proximitatea de mai multe obiective strategice din această zonă. Propunerile și planurile elaborate de specialiști ar trebui supuse consultărilor publice. În lipsa unor consultări efective pentru identificarea de soluții clare, DGMU a decis că problema poate fi abordată prin simpla instalare de semafoare inteligente în intersecții.
Lipsa unui proiect de execuție duce la condiții neclare de lucru
Caietul de sarcini conține lista cu cantitățile de lucrări pentru fiecare obiectiv de semafor preconizat a fi construit. Cu toate acestea, nu este clar cum au fost stabilite aceste cantități. Au fost formulate mai multe solicitări de clarificare pe acest aspect, la care DGMU a răspuns că: „Cantitățile de lucrări au fost generate în baza studiului efectuat de colaboratorii beneficiarului”.
Neîmpărțirea pe loturi
În același lot, DGMU a inclus atât lucrări de proiectare, cât și lucrări de construcție și montare, ceea ce avea potențial de a limita numărul ofertanților pentru procedura în cauză. La licitație a fost depusă o singură ofertă. Serviciile de proiectare delegate agentului economic au fost următoarele:
- Prospecţiuni topografo – geodezice,
- Prospecţiuni geologice,
- Proiectare intersecţii, inclusiv, reţelele electrice şi telecomunicaţii, construcția obiectivelor semaforice,
- Elaborarea documentației de deviz.
Devizele cu lista cantităților de lucrări prevăd:
- Lucrări de construcție (amenajarea canalizării subterane, restabilirea drumului și trotuarului, indicatoare rutiere, marcaje rutiere),
- Lucrări de montare (rețele electrice de alimentare a semafoarelor, montarea semafoarelor, utilaje).
Mai mult, caietul de sarcini prevede că mentenanța obiectivelor semaforice pe perioada de garanție trebuie să includă și dispetcerizare operativă.
*Dispetcerizarea ar fi necesară pentru trecerea în diferite regimuri de lucru a obiectelor semaforice (clipire galbena, coordonat, deconectat etc) și a altor solicitări ce parvin de la organe abilitate, (spre exemplu: unda verde).
Această prevedere a provocat nemulțumirea unor potențiali ofertanți, care a formulat o întrebare, după cum urmează: „concursul este anunțat pentru lucrări de construcții-montare la obiective de semafoare, lucrări de deservire tehnică nu sunt menționate. Centru de dispecerat în municipiul deja exista, sau în vederea dezvoltării orașului se preconizează să fie construit un centru de dispecerat alternativ celui existente?”. Autoritatea contractantă a răspuns că: „Se preconizează și este în derulare activă centrul unic de monitorizare (dispetcerizare) a tuturor serviciilor municipale în cadrul proiectului „MOVE IT like Lublin” – Inițiativa de dezvoltare durabilă a transportului public din mun. Chișinău, finanțat de Uniunea Europeană.”
Acest material este realizat în cadrul proiectului ”Banii Publici sunt și Banii Mei!”, implementat de Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă AGER cu susținerea financiară din partea National Endowment for Democracy (NED).