Autor: Olga Diaconu
În perioada octombrie-decembrie 2024, patru din cele cinci preturi municipale au procurat câte un autoturism cu prețul variind între 468000 lei și 650000 lei fiecare. În trei cazuri, este vorba despre autovehicule de model Skoda Superb, în timp ce o pretură a optat pentru un autoturism de model Skoda Octavia.
Primăria mun. Chișinău a evitat să etaleze public aceste achiziții costisitoare pentru preturi, așa cum făcuse anterior cu bicicletele oferite angajaților din subdiviziunile primăriei, pentru a-i încuraja să folosească transportul alternativ, detalii în articolul: Pretorii, pe două roți. „Vrem să vedem cât mai multe biciclete în fața Primăriei”.
Dacă tot au fost cheltuiți sute de mii de lei în ultimii ani doar pentru promovarea transportului alternativ, inclusiv 88000 pentru servicii de elaborare a Programului de încurajare a angajaților Primăriei mun. Chișinău și subdiviziunilor structurale ale administrației publice municipale în utilizarea transportului alternativ (contract nr. 132/22 din 25.11.2022), oare cum se explică procurarea acestor mașini scumpe? Mai mult, unele dintre aceste licitații trezesc suspiciuni de trucare, așa cum este cazul celei desfășurate de Pretura sect. Rîșcani.
Stegulețe roșii în achiziția autoturismului Skoda Superb de Pretura sect. Rîșcani
Pretura sect. Rîșcani a procurat un autoturism Skoda Superb, la mâna a doua, de la persoana fizică Dobrovolschi Ion, de 650000 lei. Conform anunțului de participare, în cadrul procedurii de licitație nr. ocds-b3wdp1-MD-1732193414584. Pretura sect. Rîșcani și-a propus să achiziționeze un autovehicul Sedan clasa S, cu maxim 15000 km parcurși, începând cu anul producerii 2022. Pe lângă parametri tehnici pentru motor și consum de combustibil, autoritatea contractantă a decis că autovehiculul trebuie să aibă scaune cu tapițerie de piele, volan acoperit cu piele cu încălzire, iluminare portbagaj, computer la bord, servodirecție electrică/hidraulică, geamuri electrice față, pregătire audio (4 difuzoare, radio, MP3, Bluetooth, USB), închidere centralizată cu telecomandă etc.
Autoritatea contractantă nu a inclus în criteriile de selecție cerințe de prezentare a specificației tehnice și scrisorii de garanție bancară, care sunt parte obligatorie a unei oferte conform legii privind achizițiilor publice. Aici, vedem că se solicită doar specificația de preț și DUAE, din documentele obligatorii a fi încărcate în sistemul Mtender. Suplimentar, s-a mai cerut doar o declarație privind accesul la piesele de schimb pe teritoriul Republicii Moldova, un raport de expertiză și o poză a autoturismului. Certificatul de origine a bunului a fost solicitat doar pentru ofertantul câștigător.
Totodată, pretura sect. Rîșcani nu a solicitat nici termen de garanție pentru autovehicul, ceea ce înseamnă că autoritatea contractantă va suporta toate costurile de reparație, inclusiv, din cauza viciilor bunului ce existau la momentul livrării. Elaborarea documentației de atribuire într-o manieră care defavorizează în mod vădit instituția reprezintă un indicator de risc, deoarece, sugerează posibilitatea favorizării unui anumit ofertant.
La procedura de licitație a fost depusă o singură ofertă, de o persoană fizică, din partea lui Dobrovolschi Ion. Dl Dobrovolschi a oferit un autovehicul Skoda Superb la mâna a doua, fabricat în anul 2021 și achiziționat în anul 2022, având 13264 km la bord. Ofertantul nu a prezentat termen de garanție și nici scrisoare de garanție bancară, acestea nefiind solicitate de autoritatea contractantă. În sistemul Mtender nu a fost atașat raportul de expertiză a autoturismului, ci, doar o factură care confirmă că autovehiculul a trecut expertiza. Conform informației de pe pagina Agenției Achiziții Publice, contractul a fost încheiat la 10 decembrie 2024.
Punând cap la cap cerințele preturii sect. Rîșcani din anunțul de participare, care se deosebesc radical de alte anunțuri din alte proceduri de achiziție ale aceleiași autorități contractante și altor subdiviziuni municipale, cât și oferta cu actele aferente, depuse la licitație, se crează impresia că documentația de atribuire a fost elaborată anume pentru această persoană. Astfel, calificăm acesta ca fiind un indicator de risc al licitației.
Un alt indicator de risc reiese din modalitatea stabilită de autoritatea contractantă pentru evaluarea ofertelor. Pretura sect. Râșcani a menționat factorul de evaluare „cel mai bun raport calitate-preț”. Pe lângă preț, care este un criteriu obligatoriu, autoritatea contractantă a prevăzut ca și factori de evaluare privind parcursul autovehiculului și termenul limită de livrare. Totuși, aceste criterii de evaluare sunt total irelevante în contextul condițiilor de calificare prevăzute în anunțul de participare. Potrivit anunțului de participare, autoritatea contractantă accepta un parcurs maxim de 15000 km și un termen de livrare de cel mult 20 de zile. Respectiv, ofertele ce depășeau aceste valori ar fi fost neconforme. Ipotetic, dacă la licitație ar fi fost depuse două oferte, unde un ofertant propunea un termen de livrare cu câteva zile mai mic sau un parcurs nesemnificativ mai mic, acesta obținea un punctaj mai mare. În aceste condiții, autoritatea contractantă nu obține un avantaj real dintr-o livrare cu câteva zile mai rapidă sau dintr-un parcurs mai mare sau mai mic, atâta timp cât acesta nu poate depăși 15000 km.
Considerăm că ar fi fost mai avantajos pentru autoritatea contractantă dacă stabilea criterii de evaluare ce s-ar fi referit la parametri tehnici utili, consum de combustibil, termen de garanție (care nu a fost solicitat în anunțul de participare), mentenanță etc.
Achizițiile de autovehicule desfășurate de celelalte preturi
Pretura sect. Ciocana a procurat un autoturism Skoda Superb, la prețul de 594945 lei, în temeiul procedurii de cerere a ofertelor de prețuri nr. ocds-b3wdp1-MD-1727172620219. Conform informației de pe pagina AAP, contractul a fost încheiat la 11 octombrie 2024, Autoturismul procurat de Pretura sect. Ciocana este nou, fabricat în anul 2023, are cutie de viteze automată în 7 trepte, capacitate cilindrică de 1984 cm3, putere/cuplu motor min: 140 kW/320 Nm și dotări precum încălzire scaune față și volan, sistem audio și multimedia etc. Potrivit cerințelor din anunțul de participare, unicul ofertant, „DAAC Auto” SRL a oferit un termen de garanție de 48 de luni.
Și pretura sect. Centru a procurat un autoturism Skoda Superb spre final de an, de la „DAAC Auto” SRL, în temeiul procedurii de licitație nr. ocds-b3wdp1-MD-1727869275352. Prețul este identic ca cel plătit de Pretura sect. Centru – 594945 lei. Sunt similare și specificațiile tehnice. Contractul a fost încheiat la data de 24 octombrie 2024.
Pretura sect. Buiucani, de asemenea, a desfășurat procedura de licitație nr. ocds-b3wdp1-MD-1727073619442 pentru procurarea unui automobil. Singurul ofertant, „DAAC Auto” SRL, a propus un autoturism Skoda Octavia, la prețul de 468 000 lei. Autoritatea contractantă a solicitat un termen de garanție de minim 4 ani. „DAAC Auto” SRL a oferit un termen de 4 ani garanție, cu limita de parcurs 100 000 km. Decizia de atribuire a contractului a fost expediată AAP, însă informația apare doar în secțiunea „documente în executare”, nu și la „contracte atribuite”.
Pretura sect. Botanica și-a propus să achiziționeze un autovehicul în anul 2024, fiind rezervată o sumă de 500000 lei în acest scop. Totuși, nici în sistemul Mtender și nici pe pagina AAP nu apar informații despre desfășurarea unei proceduri de achiziție.

Concluzii:
Pentru toate licitațiile descrise mai sus persistă un indicator de risc ce se referă la utilitatea îndoielnică a procurării de autovehicule scumpe. În condițiile în care municipalitatea a alertat în repetate rânduri opinia publică cu privire la insuficiența resurselor financiare pentru diverse proiecte sociale, procurarea unor autoturisme atât de scumpe pentru preturi apare ca o sfidare a nevoilor prioritare ale populației municipiului.
În plus, de ce ar avea nevoie preturile de autovehicule atât de scumpe, din bani publici. Un alt indicator de risc care caracterizează toate aceste proceduri de licitație este faptul că, fiecare are câte un singur ofertant. Se crează impresia că specificațiile tehnice au fost alcătuite astfel încât un singur model de autoturism se încadra în aceste criterii.
Acest material este realizat în cadrul proiectului ”Banii Publici sunt și Banii Mei!”, implementat de Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă AGER cu susținerea financiară din partea National Endowment for Democracy (NED).