Blog

Schimbare de companie abonată la banii publici pentru servicii de spălare și testare hidropneumatică ?
Revizii

Schimbare de companie abonată la banii publici pentru servicii de spălare și testare hidropneumatică ?

Autor: Valeriu Ciorbă

 

În anul 2023, unele Direcții de Educație, Tineret și Sport au schimbat compania abonată în anii precedenți la serviciile de spălare și testare hidropneumatică.

Pe data de 24 mai 2023, Direcția Generală Educație Tineret și Sport din municipiul Chișinău a încheiat cu „Elinatcons” S.R.L. contractul de valoare mică (procedură netransparentă) în sumă de 177 948,88 lei pentru Servicii de spălare și testare hidropneumatică și servicii de reparație a sistemei de încălzire apeduct, canalizare (Non-Stop). Două luni mai târziu, DGETS a raportat precum că contractul a fost executat integral și calitativ.

O lună mai târziu, Direcția Educație, Tineret și Sport Râșcani, a încheiat tot un contract de valoare mică (nr. 57/02 din 20.06.2023) tot cu „Elinatcons” S.R.L., în sumă de 239 981,6 lei pentru Servicii de spălare și testare hidropneumatică a sistemelor de încălzire la instituțiile subordonate.

La data publicării acestui material, DETS Botanica, DETS Buiucani, DETS Centru și DETS Ciocana nu au postat pe paginile web proprii nicio informație privind monitorizarea contractelor de achiziții publice pentru anul 2023.

Să fie o simplă coincidență contractarea directă a companiei „Elinatcons” S.R.L. de către unele DETS-uri ? Considerăm că nu. Iată de ce:

Primul argument forte este scoaterea din joc a companiei „Vanro-com” S.R.L. – au fost condamnați în instanță un fost angajat DETS Râșcani, compania și administratorul. În anii precedenți, „Vanro-com” S.R.L. a fost „abonată” la banii publici pentru serviciile de spălare și testare hidropneumatică a sistemelor de încălzire ale DETS Râșcani. Compania dată, aparent prin tot felul de acrobații birocratice, și complicitate cu unii angajați ai DETS Râșcani, a „câștigat” multe contracte de achiziții publice care au fost petrecute prin atât prin proceduri netransparente cât și transparente.

Un alt argument este faptul că în achizițiile de servicii de spălare și testare hidropneumatică a sistemelor de încălzire se foloseau scheme de „otkat”. În vara anului 2022, în instanță a fost documentată schema de corupție cu „otkat” de 21% la achiziția de servicii de spălare și testare hidropneumatică a sistemelor de încălzire.

Un alt argument este utilizarea în continuare a procedurii netransparente de Contract de valoare mică în achiziția acestor servicii.

Unic fondator și administrator al companiei „Elinatcons” S.R.L. este Lilicu Igor.

În anul 2022, compania data a avut un contract în sumă de 809 355,85 lei cu DETS Râșcani pentru pentru Lucrări de amenajare a teritoriului la IET nr.137 și IET nr.160.

Pe 15 decembrie 2021 „Elinatcons” S.R.L. a semnat un alt contract în sumă de 1 302 640,56 lei cu DETS Ciocana pentru Lucrări de construcții a pavilioanelor moderne pentru Instituțiile de educație tipurie subordonate DETS sec. Ciocana.
În luna martie 2020, a fost semnat contractul în sumă de 400 000 lei cu DETS Râșcani pentru Servicii de reparație a sistemului de încălzire apeduct și canalizare și de Spălare și testare hidropneumatică a sistemelor de încălzire în instituțiile subordonate DETS s.Râșcani pe parcursul anului 2020.
În luna august 2020, a fost semnat un alt contract în sumă de 383 744,08 lei cu DETS Centru pentru Lucrări de reparație a gardului la Grădinița nr. 175.

 

 

Acest material este realizat în cadrul proiectului ”Banii Publici sunt și Banii Mei!”, implementat de Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă AGER cu susținerea financiară din partea National Endowment for Democracy (NED).